Randmeren

Kronkelende sloten en beken, uitgestrekte hooilanden en eeuwenoude polders. De Randmeren zijn een magneet voor weidevogels.

Nieuwe natuur bij de Randmeren

Toen de Flevopolder werd aangelegd, verloren vissersplaatsjes als Elburg, Harderwijk en Spakenburg het vrije uitzicht over het wijde water van het IJsselmeer. Ze kregen er iets moois voor terug, de Randmeren. Langgerekte meren met nieuwe natuur op oud en op nieuw land.

Aan weerszijden liggen tientallen stukken bijzondere natuur. Op het nieuwe land, aan de rand van het Drontermeer, bijvoorbeeld Reve-Abbert: een vogelrijk bos dat op de bodem van de drooggevallen zee werd aangelegd. Maar voordat hier zee was, groeiden er ook al bomen. In de bodem bevinden zich restanten van afgestorven bomen die 5.000 jaar geleden deel uitmaakten van een uitgestrekt moerasbos.

Op het oude land ligt de polder Arkemheen bij Nijkerk. Dit is een van de oudste (14e eeuw!) en best bewaarde polders van ons land. Wandelen in Nederlands oudste polder betekent wandelen onder begeleiding van fluitende kleine zwanen of het langgerekte grut- grut-o van de grutto’s die door de lucht buitelen.

Wat zegt de boswachter?