Oostvaardersplassen

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en wilde dieren. De Oostvaardersplassen zijn uniek voor Nederland, én Europa.

Toegankelijkheid

Ligging

Tussen Almere en Lelystad (Flevoland).

Deelgebieden

Onder natuurgebied Oostvaardersplassen vallen de gebieden Kotterbos, Oostvaardersbos, Oostvaardershout, Oostvaardersstrook en Oostvaardersveld.

Grootte gebied

Ca. 6.000 hectare.

Geopend

De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in beginsel vrij toegankelijk. De Oostvaardersplassen, waar kuddes in het wild levende dieren voorkomen, zijn dat niet. Ook door de terreingesteldheid is de toegankelijkheid beperkt. Goed startpunt is Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Beperkte toegankelijkheid in de winter
Het Oostvaardersbos, De Driehoek en het Kotterbos doen in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. Ook het wandelgebied aan de Knardijk en de spoorbaan zijn gesloten voor publiek. Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders en Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn wel bereikbaar. De afrit vanaf de Buitenring en het fietspad vanuit het Kotterbos zijn open. Observatiehut De Schollevaar is de rest van het jaar niet vrij toegankelijk, maar in de winter wel. Meer over deze vogelkijkhut vind je op vogelkijkhut.nl.

Oostvaardersveld

Het Oostvaardersveld kent 4 wandelroutes, van verschillende afstanden, dus voor ieder wat wils. Het Weidepad (rood), Moeraspad (blauw) en Bospad (geel) liggen in het westelijk gedeelte van het Oostvaardersveld. Het Lange pad (paars) geeft je de mogelijkheid om door het hele terrein te lopen. Langs de routes staan zit- en picknickbanken waar je van alle rust kunt genieten. Ook in de winter is het Oostvaardersveld toegankelijk. Startlocaties vind je onder Routes.

Honden

In de Oostvaardersplassen, inclusief het Oostvaardersbos en de Zeearendroute, mogen honden niet mee. Op de Krakeenroute en Wielewaalroute wel, maar dan aangelijnd. Op de Appelvinkroute mogen honden los lopen. In het Oostvaardersveld mag de hond aangelijnd mee. Op de borden bij de ingang van de gebieden staat vermeld, wat de regels voor honden zijn.

Wandelkaart

Wandelkaart nr. 36 Oostvaardersland is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk.

Fietsen

Bij NS-station Lelystad zijn OV-fietsen te huur.

Contact

Staatsbosbeheer Lelystad-Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad
T 0320-254585

Buitencentrum Oostvaardersplassen
Naar startpunt
Buitencentrum
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad