Lauwersmeer

Schotse Hooglanders, orchideeën en vooral: heel veel vogels. Het Lauwersmeer is onweerstaanbaar voor elke natuurliefhebber.

Over het Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige riet- en graslanden en jonge loofbossen. Begroeide zand- en kleiplaten. En een enorm oppervlakte aan ondiep water. Het is een eldorado voor allerlei soorten vogels.

Nationaal Park

Het Lauwersmeergebied is ook uitgeroepen tot nationaal park. Het is een belangrijke schakel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden en groene verbindingen waarlangs dieren ongestoord kunnen trekken. Zie ook: website Nationaal Park Lauwersmeer.

Vogels kijken

Vogels kijken en Lauwersmeer horen bij elkaar. 2 keer per jaar staat het gebied namelijk in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels vinden er een ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug. Verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten bieden goed zicht op de vogels, soms van heel dichtbij.

Wandelen en fietsen

In Nationaal Park Lauwersmeer zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een groot deel van die routes is onverhard. Ook loopt er een uitgebreid net van fietspaden rond het Lauwersmeer. Maar er is meer te beleven. In de herfst herbergen de bossen tal van bijzondere paddenstoelen. En liefhebbers van zon en watersport komen ’s zomers aan hun trekken op en rond de stranden. Welk seizoen je ook kiest voor een bezoek, het is nooit echt druk.

Nominatie Dark Sky Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Om dit te koesteren en er meer mensen van te laten genieten, werken de provincie Groningen en Staatsbosbeheer in opdracht van de Stuurgroep Lauwersmeer aan een nominatie voor het predicaat Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven.

In het voorjaar van 2016 dienen de provincie Groningen en Staatsbosbeheer de aanvraag in voor het toekennen van de Dark-Sky-status bij de International Dark Sky Association (IDA). De IDA heeft wereldwijd zo'n 25 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky-locaties, waarvan ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied wordt hopelijk het tweede Dark Sky Park van Nederland. In juni 2015 kreeg de Boschplaat, een zandplaat van circa 10 bij 5 kilometer op Terschelling, als eerste het predicaat toegekend. Lees het nieuwsbericht over de toekenning.