Hart van Drenthe

Uitgestrekte boswachterijen met heide, stuifzand, vennen en beekdalen. In het Hart van Drenthe beleef je de wildernis.

Over het Hart van Drenthe

In het Hart van Drenthe vind je verschillende natuurgebieden, elk met hun eigen karakter. Én je vindt hier de das, die zich goed thuis voelt in de beekdalen van het Drentse landschap.

Grolloo

Houtoogst, natuurbeheer en recreatie gaan hand in hand in Grolloo. Aan de oostkant ligt de Ieberenplas, waar je lekker kunt zwemmen en zonnen. Ook is er een zandspeelplaats. Aan de westkant, aan het Amerdiep, staat een veertien meter hoge uitkijktoren. Hier heb je prachtig uitzicht over de boswachterij en het natuurgebied Holmers-Halkenbroek.

Schoonloo

In Schoonloo worden uitgestrekte bossen afgewisseld door enkele open gebieden. Verscholen in het groen ligt 't Loomeer. Ideaal voor kinderen om te spelen en spetteren omdat de bodem langzaam afloopt. Voor liefhebbers van rust en stilte is het gebied ook een ideale plek. Observeer met de boswachter reeën in de schemering, loop een ‘onzichtbare’ GPS-route of fiets door het fraaie groene landschap.

Hooghalen

De bossen van boswachterij Hooghalen zijn groot en stil. Een ontginningsbos op oude heidegronden. Sparren en lariksen bepalen het gezicht. Er liggen ook mooie heideterreintjes en vennen. Je vindt in Hooghalen ook het voormalige kamp Westerbork en Radio Sterrrenwacht Astron.

Heuvingerzand

Bij boswachterij Hooghalen hoort ook het Heuvingerzand, een oud stuifzandgebied. Het is er heuvelachtig en er staan veel oude eiken en grove dennen die in het verleden het zand hebben vastgelegd.

Volg de das

Dassen bouwen hun burchten graag op droge plekken en foerageren in de nattere beekdalen. En daarvan zijn er genoeg te vinden in Drenthe. Ruim 150 dassenburchten zijn er geteld, met een geschatte populatie van 450 dieren. In de ouder wordende bossen vinden de dassen beschutting en er wordt ook niet gejaagd in dit gebied. Staatsbosbeheer heeft webcams bij een dassenburcht geplaatst. Op www.volgdedas.nl kon je in 2015 live meekijken.