Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Allersmaborg

Allersmaborg

Van vluchtplaats in tijden van wateroverlast, tot voornaam woonhuis aan de rivier.

Westerkwartier

Het Westerkwartier in Groningen was een arme streek en is juist daardoor nú zo rijk. Rijk aan natuur, rijk aan cultuur, rijk aan variatie.

Ligging

Ten westen van de stad Groningen.

Deelgebieden

Onder het Westerkwartier vallen de gebieden Grootegastermolenpolder, Haarsterbos, Jilt Dijksheide en Trimunt.

Grootte gebied

Ca. 1.350 ha, verspreid over verschillende terreinen.

Geopend

Alle paden zijn het hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang, met uitzondering van de weidevogelterreinen, de Bakkerom, de Drie Polders en de Westerhornerpolder.

De weidevogelterreinen zijn niet toegankelijk in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli. De Drie Polders en Westerhornerpolder zijn in de wintermaanden rustgebied voor ganzen. Maar in de lente zijn de ganzen volop te zien en horen in Westerhornerpolder.

Mindervaliden

Het Westerkwartier heeft veel drassige plekken en is daardoor niet altijd begaanbaar voor mindervaliden. In het bos van Trimunt loopt een 2 km lang verhard pad zonder obstakels. Er zijn picknickbanken, waarvan één speciaal geschikt voor rolstoelgebruikers.

Honden

Honden zijn op de meeste plaatsen welkom, mits aangelijnd. In het oostelijke deel van Trimunt mogen ze los. Let op de borden!

Wandelen

Het Westerkwartier heeft een Blotenvoetenpad. Er zijn bovendien verschillende cultuurhistorische wandelroutes uitgezet. Zo hebben we in samenwerking met de stichting Oude Groninger Kerken het Witte Nonnenpad, Leedaanzeggerspad en het Kale Jongerspad ontwikkeld. Verder zijn er natuur-ontdekpaden, uitgezet in samenwerking met het Curringherveld. Kijk voor meer informatie onder samenwerking.

Fietsen

Het Westerkwartier is goed per fiets te ontdekken. Er lopen verschillende fietspaden en fietsknooppunten door het gebied.

Vogels kijken

Vanaf uitkijktoren Oude Riet prachtig uitzicht over Polder Oude Riet in Marum.Vanaf deze toren kunt je kwartels horen, ganzen en soms zelf een grote Zilverreiger spotten. In Westerhornerpolder staan een kijkhut en kijkwand en is er een picknicktoren. Meer informatie en routebeschrijving via vogelkijkhut.nl.

Picknicken

Langs verscheidene paden staan picknickbankjes of zitplaatsen.

Horeca

Bij de meeste paden is of zijn er meerdere horecamogelijkheden. Bij het Witte Nonnepad, Leedaanzeggerspad en het kale Jonkerpad is het verstandig om zelf eten en drinken mee te nemen. Voor een meerdaags verblijf zijn er diverse B&B's en campings beschikbaar.

 

Eerder bezocht