Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Walvisvaart

Eilandspolder

Eens was de Eilandspolder een eiland, waar de bewoners leefden van de walvisvaart.

Schermereiland

Ondiepe slootjes, langgerekte graslanden, veel riet, de boer die met de boot naar zijn koeien vaart. Pak ook de boot en geniet van dit oer-Hollandse landschap waar land en water naadloos in elkaar overgaan.
Koe op eiland

God schiep de wereld maar de Hollanders maakten Holland. Als deze uitspraak op één gebied van toepassing is, dan is het wel voor het midden van de provincie Noord-Holland. Hier liggen de Eilandspolder en de Mijzenpolder, tezamen Schermereiland. In grote lijnen liggen de polders er nog net zo bij als Leeghwater, de man die de omringende meren drooglegde, het bij zijn dood in 1650 achterliet.

Ondiepe slootjes door rietkragen omzoomd. Lange kavels grasland bevolkt door lome koeien. Schreeuwende grutto’s, buitelende kieviten en aan de horizon niet meer dan een enkele kerktoren of molen. Boeren is in dit lage, natte land niet altijd makkelijk. Zware machines kunnen niet op het land komen, om bij hun koeien te komen moeten de boeren soms de boot pakken.

Pak ook de boot en geniet van dit oer-Hollandse landschap waar land en water naadloos in elkaar overgaan: de allerbeste manier om Schermereiland te beleven is met de kano!

Eerder bezocht