Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Buitencentrum

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Startpunt voor een ontdekkings- reis door de Oostvaardersplassen

Weblog

boswachter Hans Breeveld

Volg het weblog van de boswachters voor het laatste natuurnieuws.

Dossier

Konikpaarden

Achtergrondinfo over het beheer van de Oostvaardersplassen en de grote grazers

Oostvaardersplassen

Duizenden jaren geleden zag ons hele land er zo uit. Nu zijn het riet, water, de ruige grasvlaktes en de wilde dieren van de Oostvaardersplassen niet alleen uniek voor Nederland, maar voor heel Europa.

Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. In het diepst gelegen deel van Zuidelijk Flevoland, de door de mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen.

Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten het gebied te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend, de ‘vliegende deur’ die sinds de middeleeuwen niet meer in ons land nestelde, broedt sinds een paar jaar weer in de Oostvaardersplassen. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er in de jaren ’80 Heckrunderen en konikpaarden in het gebied los gelaten. In 1992 volgden er edelherten. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, in een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Wandel of fiets over een van de vele paden van de Oostvaardersplassen en maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden.

Zie dossier Oostvaardersplassen voor achtergrondinfo over het beheer van dit gebied.

Eerder bezocht

Nieuws

Staatssecretaris over de toekomst van de Oostvaardersplassen

Staatssecretaris Dijksma heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de toekomst van het Oostvaardersplassengebied.