Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Maasduinen

Een lang en glooiend lint van bossen, heide, akkers, vennen en duinen aan de oevers van de Maas.
Ravottende kinderen

Duinen en Limburg: twee grootheden die je niet onmiddellijk met elkaar in verband brengt. Maar duinen zijn niet alleen voorbehouden aan de kust. Onze meest zuidelijke provincie heeft ze ook: rivierduinen om precies te zijn. De zandheuvels tussen Gennep en Arcen ontstonden aan het eind van de laatste ijstijd, toen Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op.

Een groot verschil met de duinen aan de kust is dat de rivierduinen in Limburg vrijwel allemaal met bos zijn begroeid. Bebossen was de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen stuivende zandkorrels te beschermen. Het resultaat is een lang en glooiend lint van duinen, bossen, kleine stukjes heide, akkers, stuifzanden en blinkende vennen als een lang lint langs de oostoever van de Maas. Niet zo lang als de duinenrij aan de Noordzee, maar verder doen deze duinen-ver-van-de-kust in niets onder voor hun grote broers aan de andere kant van het land.

Eerder bezocht

Overnachten

Cokse Heide

Een grote plek op de weide, of een knus hoekje langs de rand, maar waar je tent op Cokse Heide ook staat, je heeft altijd uitzicht op het bos.