Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Kempen

Vroeger was het een land van smokkelaars, marskramers en arme boeren. Nu is de Kempen een rijk land met zandwegen en slingerende beken door bossen en heide.

Het is bijna België, maar gelukkig ligt de Kempen nog nét in ons land. Want het is een landschap om trots op te zijn. En een landschap met geschiedenis. Op de Cartierheide liet Napoleon zijn sporen na. De bossen vormden het terrein van smokkelaars, over de zandpaden liepen marskramers met hun koopwaar in een mand op de rug. Op de arme zandgronden probeerden keuterboertjes eeuwenlang met bloed, zweet en tranen een schamele boterham te verdienen.

Het landschap van de Kempen vertelt verhalen, maar is ook ‘gewoon’ om te genieten. Op bijna alle zandpaden kunnen ruiters en menners hun hart ophalen. Er zijn fietspaden en –routes en lopen kun je overal waar je voeten je brengen. Over de heide, door het bos, langs slingerende beken, misschien zelfs een stukje over de grens? Want, gelukkig voor de Belgen, daar gaat het Kempenland gewoon verder.

Eerder bezocht

Overnachten

Witrijt

Zandwegen voeren je langs akkers, uitgestrekte bossen, geurige heide en slingerende beken. Wie goed kijkt, ziet de sporen van de smokkelaars nog. Op weg naar kampeerterrein Witrijt hoor je niets dan vogels…