Contact

Zandhagedis

Zon en zand, daar houdt deze hagedis van. Met gerichte maatregelen probeert Staatsbosbeheer de heide- en duingebieden voor de zandhagedis open te houden.

Zandhagedis

In het voorjaar kun je je niet vergissen als je in de duinen een hagedis met een felgroene flanken ziet: een mannetje zandhagedis in paringskleed. De zandige, open (heide)terreinen waar deze hagedis van houdt, proberen we met gerichte beheermaatregelen open te houden.

Maak kennis met de zandhagedis in de podcast die binnenkort verschijnt, achtergrondinformatie en ga op zoek naar deze zon- en zandaanbidder.

Zandhagedis vertelt...

Binnenkort kun je hier de podcast van zandhagedis beluisteren!

In Groene oren leggen wij ons oor te luister in de natuur. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren?

Maak kennis met zandhagedis

Een kleurrijk en informatief artikel over de zandhagedis en zijn leefomgeving in Staatsbosbeheer Magazine.

Lees over zandhagedis

Wist je dat

De eieren van de zandhagedis door de zon uitgebroed worden in een kuiltje in het zand?

Wat weten we nog meer van de zandhagedis? Hoe gaat het in Nederland met hem? En wat doet Staatsbosbeheer om het leefgebied van deze soort te beschermen?

Check de feiten en cijfers

Ga op zoek naar de zandhagedis

Zandhagedis spotten? Je hebt de grootste kans er een te zien in het voorjaar, in zandige duinen langs de kust, heidevelden op de Veluwe en hoge zandwallen in het (zuid)oosten van ons land.

Spot de zandhagedis