Vastgoed

Verkoop informatiecentrum Grevelingen

Staatsbosbeheer verkoopt informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam in Ouddorp. Wij zoeken een koper met passende ideeën voor het creëren van een openbare ontmoetingsplek met een maatschappelijke, educatieve en recreatieve invulling. De verkoop verloopt via een openbare aanbestedingsprocedure.

Over het informatiecentrum

Het informatiecentrum met panoramisch uitzicht over het Grevelingenmeer en de Noordzee werd in 2015 geopend en in 2017 overgedragen aan Staatsbosbeheer na opheffing van het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta. Eind 2021 jaar sloot het centrum de deuren; ondanks diverse initiatieven kon het niet rendabel worden geëxploiteerd. Een zoektocht naar een herbestemming in de publieke sfeer leverde geen resultaat op.

Jaarlijks trok het informatiecentrum 50.000 bezoekers. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het gebouw in de toekomst zijn openbare functie behoudt en het verhaal van de Zuidwestelijke Delta blijft uitdragen aan bezoekers, inwoners, recreanten en toeristen. Eind 2022 zette Staatsbosbeheer de locatie te koop via een openbare aanbesteding, waarbij gezocht werd naar een partij met een maatschappelijke invulling passend bij de Grevelingen.

Staatsbosbeheer verkoopt informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam

Verkoopprocedure

De verkoopprocedure is al enige tijd gesloten. Geïnteresseerde marktpartijen konden hun interesse via Staatsbosbeheer kenbaar maken via een aanbestedingsprocedure.

Gunning

Staatsbosbeheer heeft de verkoop van het informatiecentrum gegund aan PiXFACTORY. Begin 2023 kwam PiXFACTORY als winnaar uit de tender. Daarna was het tijd om de details van de overdracht nader uit te werken. Omdat het informatiecentrum op grond van de Staat ligt én op een primaire waterkering, nam dat enkele maanden in beslag.

PiXFACTORY is een uitgeverij, opleidingsinstituut, evenementen-organisatie en webshop voor natuurfotografen en vogelaars. De belangrijkste labels zijn natuurfotografie.nl en vogelskijken.nl. PiXFACTORY wil in het gebouw een natuurfotografie- en vogelbelevingscentrum vestigen en een intensief activiteitenprogramma aanbieden met tal van cursussen, workshops, events en excursies.

Overdracht

De verwachtte overdracht is eind 2023 en de opening is medio 2024 voorzien. PiXFACTORY zal het gebouw van binnen flink aanpakken om er een functioneel geheel van te maken. Naast het auditorium komt er een natuurbelevingswinkel, daghoreca en een expositieruimte. Hierbij is het uitgangspunt dat de inrichting zoveel mogelijk circulair zal plaatsvinden. Het belevingscentrum behoudt zijn openbare functie en wordt met exposities, films en laagdrempelige activiteiten een waardevolle toevoeging voor inwoners en toeristen.

Contact
Informatiecentrum Grevelingen exterieur
Marieke de Gast Projectleider