Vuurtoreneiland

Twee ondernemers ontwikkelden een restaurant op een historisch eiland bij Durgerdam. Ze onderhouden het eiland en het Rijksmonument, in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Culinaire minivakantie op avontuurlijk Vuurtoreneiland

Ooit was Vuurtoreneiland een verlaten eiland in het Markermeer, niet toegankelijk voor het publiek. In twee jaar tijd is alles veranderd: toen Staatsbosbeheer ondernemers uitnodigde om met deze unieke locatie aan de slag te gaan, was de belangstelling overweldigend. Nu is Vuurtoreneiland de verrassende bestemming voor culinaire ontdekkingsreizen.

Het idee

Kleinschalig, kwalitatief en duurzaam

Pampus kent iedereen, maar Vuurtoreneiland? Ooit was het onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 19e-eeuwse verdedigingslinie op 15 tot 20 kilometer rond de stad. Uit die tijd staat er nog een vervallen fort en de enige vuurtoren van Amsterdam – vandaar de naam. Het is alleen per schip bereikbaar. Staatsbosbeheer nam Vuurtoreneiland in 2008 in vervallen staat over van Rijkswaterstaat. Om het voortbestaan te garanderen, zocht Staatsbosbeheer naar een ondernemer die Vuurtoreneiland wilde opknappen, beheren en uitbaten. Met gevoel voor de historie en de kwetsbare natuur.

300 gegadigden

Bij de start van de werving in augustus 2012 meldden zich ruim 300 gegadigden. De openbare aanbesteding duurde meer dan een jaar, waarbij de winnende ondernemer moest voldoen aan een selectieleidraad van maar liefst 52 pagina’s. Een serieuze selectie volgde, waarbij Staatsbosbeheer na diverse beoordelingsrondes uiteindelijk koos voor het plan van de ondernemers Sander Overeinder en Brian Boswijk. Hun idee: een klein restaurant op het eiland, waar je vanuit Amsterdam op food-excursie naar toe kunt.

Aanbesteding

“Die aanbesteding was best spannend”, blikt Sander Overeinder terug. “Je houdt steeds in je achterhoofd dat het over kan zijn. Maar we kwamen elke ronde door en dat gaf dan weer een enorme energie.” In de zomer van 2013 mochten de twee ‘winnaars’ alvast proefdraaien. Alle avonden zaten vol, tot op een noodlottige avond het houten paviljoen afbrandde. “Even dacht ik: dat was het dan”, zegt Brian Boswijk. “Maar de reactie van Staatsbosbeheer gaf ons nieuwe hoop. Zij zeiden: ‘Op de heidegronden die wij beheren, brandt ook weleens een huisje af’. Ook zij hielden het vertrouwen."

"De kleinschaligheid en het behoud van het unieke karakter van het eiland gaven de doorslag."

Christine Meeusen, projectleider Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer zag het restaurant van Overeinder en Boswijk helemaal zitten. “Hun plan voldeed heel goed aan onze eisen en wensen”, zegt projectleider Christine Meeusen. “Met name de kleinschaligheid en het behoud van het unieke karakter van het eiland gaven de doorslag. Wij zagen al dat het tijdelijke zomerrestaurant een bijzonder succes was en dat het publiek hier heel positief op reageerde. Zo kregen de ondernemers én wij zelf een nog beter beeld van de mogelijkheden.”

Eten in en van de natuur

Het concept is eenvoudig: elke zomer kun je in een transparante glazen kas, beschut voor wind en regen, ‘eten in en van de natuur’. Het restaurant is maanden van tevoren volgeboekt. Eten bij Vuurtoreneiland is dan ook geen gewone avond uit, maar eerder een avontuurlijke minivakantie. Dat begint bij het Amsterdamse Lloyd Hotel vanwaar je per boot naar Vuurtoreneiland vaart. Voor en na het eten kun je vrij wandelen over het eiland. Een bijzondere plek en een bijzondere combinatie, vindt Boswijk nog steeds: “Het beste restaurant is een restaurant dat dicht bij de natuur staat. In elk opzicht.”

"Het beste restaurant is een restaurant dat dicht bij de natuur staat. In elk opzicht."

Brian Boswijk, ondernemer Vuurtoreneiland

Aan elkaar wennen

In het begin moesten de partijen aan elkaar wennen. Sander Overeinder: “Met een ondernemer maak je één-op-één afspraken. Met Staatsbosbeheer, als grote organisatie, gaat dat anders.” Dat vond ook Christine Meeusen: “Je leert hoe dingen werken in elkaars wereld. De ondernemers leerden dat de zaken bij ons soms veel tijd kosten. En wij leerden dat je dingen niet te ingewikkeld moet maken en soms gewoon een knoop moet doorhakken. Het is een verhaal uit een jongensboek. Met hard werken krijgt het steeds meer gestalte.”

Toekomstplannen Vuurtoreneiland

Ideeën ‘voor straks’ zijn er genoeg. Begin 2016 worden de monumenten op het eiland aangepakt en opgeknapt. In de bomvrije kazerne komen het ‘winterrestaurant’ en ruimte voor cultureel-maatschappelijke functies. Zoals ateliers, werkplaatsen, een expositieruimte en een openbaar deel in het kader van de ‘beleefbaarheid’ van de Stelling van Amsterdam. Vanaf 2017 komt er wellicht ook nog een kleine overnachtingslocatie.

De plannen zijn – naast bijzonder – ook duurzaam: het eiland verbruikt alleen lokale windenergie en ook alle overige energie voor verwarming, ventilatie en afvalwaterzuivering wordt opgewekt op het eiland zelf. En een van de munitiebunkers is tegenwoordig een zwaluwverblijf.
 
Naast heerlijk eten biedt Vuurtoreneiland sinds kort ook culturele activiteiten zoals schrijversavonden, ontbijtconcerten en locatietheater. Op bescheiden schaal, want de twee ondernemers gaan behoedzaam te werk. Boswijk. “Zo verzamelen we inkomsten en ervaring, kunnen we subsidies aanvragen en het vergunningentraject doorlopen. Het ondernemen, beheren en openstellen van de plek vallen voor ons samen. Doordat het traject zo lang heeft geduurd, hebben Staatsbosbeheer en wij elkaar goed leren kennen. Je leert begrijpen wat voor de andere partij belangrijk is. Je groeit naar elkaar toe. Met dit prachtige resultaat.”

Vuurtoreneiland
Juni 2008:

Aankoop Vuurtoreneiland door staatsbosbeheer

Juli 2012:

Begin aanbesteding

Zomer 2013:

Tijdelijk zomerrestaurant

September 2013:

Gunning aan Vuurtoreneiland cv

 

 

Locatie:

Eiland in Markermeer vlakbij Durgerdam

Activiteit:

Horeca

Contractvorm:

30-jarige erfpacht

Ondernemers:

Sander Overeinder en Brain Boswijk, horecaondernemers uit Amsterdam

Website:

www.vuurtoreneiland.nl

Contact Staatsbosbeheer:

Christine Meeusen

De reacties

"Schitterende ambiance", "Een must go!"

“Het uitzicht was adembenemend, de zonnestralen dansten in onze glazen en de hele avond zagen we tegen het rood van de ondergaande zon hoe de chef op en neer rende tussen zijn binnenkeuken en zijn buitenlaboratorium, als een duivelskunstenaar op een eiland van rook en vuur.”

Culinair recensent Marcus Huibers in de Volkskrant

“Overdag al mooi en bij avond wonderschoon. Echt een ‘vergeten’ paradijs!”

Specialbite.com

“Vuurtoreneiland is meer een totaalervaring dan een etentje. (…) Mijn oprechte complimenten!”

Pelu2712 op Iens.nl

“Vuurtoreneiland is een unieke plek, ruige natuur, een weidse horizon, een vervallen fort, als ware het een tijdmachine.”

Recensie op TanteTip.nl

“Vanaf het begin tot het eind tot in de puntjes verzorgd.”

Alex van Eijk op Facebook

“Prachtige setting, heerlijk eten; het oversteeg alle verwachtingen.”

Jackie Breedveld op Facebook

"Onze uitdaging is om al die mooie gebouwen te behouden voor de toekomst."

Brian Boswijk, ondernemer Vuurtoreneiland

Nominatie

Ondernemers Brian Boswijk en Sander Overeinder zijn dit jaar genomineerd voor de Triodos Hoofd-Hartprijs. Zie voor meer informatie de website van Triodos.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten