Groene chemie met Avantium
Staatsbosbeheer levert biogrondstoffen aan de bio-raffinaderij van Avantium in Delfzijl. Met een baanbrekende technologie haalt die daar grondstoffen uit voor de chemie én energieopwekking.
Proeffabriek

In juli 2018 opende Avantium een nagelnieuwe proeffabriek in Delfzijl. Daar wordt gebruikt gemaakt van zogenaamde ‘Dawn Technology’: houtsnippers worden met behulp van zoutzuur omgezet in drie stromen: gemengde C5 en C6 suikers (30%), zuivere glucose (40%) en lignine (30%). Glucose (C6) is een basisgrondstof voor de chemische industrie, lignine een brandstof met zeer hoge energiewaarde.
Gert-Jan Gruter, Chief technology officer Avantium: “De huidige chemische industrie drijft op aardolie. In Delfzijl bewijzen we dat suikers uit biogrondstoffen een goed alternatief is. Het raffinageproces levert ook nog eens een biobrandstof op die gebruikt gaat worden in een energiecentrale, ter vervanging van kolen. De gemengde suikers zijn goed bruikbaar bij de productie van ethanol en azijnzuur. We halen dus drie groene stromen uit de biogrondstoffen die Staatsbosbeheer levert.”
Doorbraak
Zwier van Olst, hoofd afdeling Marketing & Business Development Staatsbosbeheer: “Avantium heeft de meest vergaande technologie in bio-raffinage voor de chemische industrie ter wereld ontwikkeld. Dit kan een echte ‘gamechanger’ worden in de transitie naar een biobased economy. Wat Avantium doet sluit naadloos aan bij de doelen van Staatsbosbeheer. Wij willen bijdragen aan een biobased economie en het behalen van klimaatdoelstellingen. Daarbij willen we zoveel mogelijk waarde halen uit de natuurlijke materialen die onze terreinen voortbrengen.”
Consortium
Vijf partijen werken samen in een consortium: Avantium, AkzoNobel, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer. AkzoNobel huisvest de fabriek, levert zoutzuur en expertise. RWE gebruikt het bio-residu lignine in de RWE-centrale. Chemport Europe biedt ondersteuning ter versterking van Noord-Nederland. In Staatsbosbeheer vond Avantium een partner met verstand van hout en ervaring met logistiek. Gert-Jan Gruter: “Staatsbosbeheer was de eerste partij die we benaderden, want zonder biogrondstoffen geen fabriek. Staatsbosbeheer kon een constante levering van houtsnippers garanderen en dat is essentieel voor een fabriek die 365 dagen per jaar draait.”
Logistieke uitdaging
Op het moment dat Avantium het laboratorium verruilde voor de proeffabriek, werkten de partijen in het consortium al nauw samen. Zwier van Olst: “We leggen het traject echt samen af. Elke partij heeft een eigen rol en verantwoordelijkheid. Die van ons is de levering van biogrondstoffen. Voor de fabriek in Delfzijl leverden we in de opstartfase zo’n 50 ton. Stapsgewijs schalen we op naar 250.000 ton vers materiaal in 2022-2023. Dat kunnen we dan niet meer uit de eigen gebieden in de regio halen. We gaan dus samenwerken met Duitse bosbeheerders. Ook aanvoer over water is in beeld. Het wordt een logistieke uitdaging, maar doordat we betrokken zijn bij iedere stap in het proces kunnen we anticiperen op de ontwikkeling van de locatie en logistieke omstandigheden.”
Lange termijnrelatie
De samenwerking is er eentje voor de lange termijn. Het consortium werkt toe de eerste echt commerciële fabriek in 2022-23 (250.000 ton biogrondstoffen). Het plan is die voor 2030 uit te breiden naar een capaciteit van 500.000 tot 700.000 ton biogrondstoffen. Op die schaal krijgt bio-raffinage écht impact. Zwier van Olst: “Daarbij is het een businesscase. Staatsbosbeheer moet eraan kunnen verdienen, zodat we het beheer van onze terreinen kunnen financieren.”

2016: | Avantium benadert Staatsbosbeheer |
2017: | Consortium Avantium, Akzo Nobel, RWE, Chemport, en Staatsbosbeheer |
2018: | Opening proeffabriek Delfzijl |
Biogrondstofcapaciteit: | 50 tot 500 ton in 2018, opschalen naar 250.000 ton in 2022-2023 |
Website: | www.avantium.com |
Meer informatie: | Dossier Biobased Economy |
Contactpersoon Staatsbosbeheer: | Henk Wanningen, h.wanningen@staatsbosbeheer.nl |