THEMA

Bos

Denk je aan natuur, dan denk je aan bossen en bomen. Bosgebieden zijn niet voor niets voor 85 procent van de Nederlanders de meest aansprekende natuur in ons land. Bovendien zijn bomen een bron van opgeslagen CO2, en daarmee belangrijk voor het beperken van klimaatverandering. En bomen leveren hout op; een duurzaam geproduceerde en hernieuwbare grondstof voor bijvoorbeeld bouw, meubels en karton. Alle reden dus om goed voor onze bossen te zorgen én om meer bos aan te planten in Nederland!
Bosbeheer

uitgelicht

Bosbeheer

Bosbeheer in het kort

150 miljoen bezoeken brengen mensen jaarlijks aan onze natuurgebieden
273.000 ha natuur hebben wij in eigendom
34%  van onze natuurgebieden is bos

Uitgelicht

Thema

Essentaksterfte

Door te kappen helpen we de meest vitale bomen, maken we ruimte voor jonge bomen (‘dunnen’ en verjonging van bos) en vervangen we zieke bomen. Meer lees je in het dossier Essentaksterfte.  Meer over essentaksterfte
Meer over essentaksterfte

Bosbeheer

Zorgen voor bossen, dat is bomen planten en snoeien, en ook bomen kappen. Werken in het bos is in een drukbevolkt land als Nederland onvermijdelijk. Waar 17,2 miljoen mensen wonen, en bijzondere dieren en planten leven, worden veel eisen gesteld aan het bos. Dat vraagt om zorgvuldig afwegen en beheren. Altijd in samenhang met wat (inter)nationale natuurdoelstellingen en de omgeving nodig heeft. Dat doen we zo veel mogelijk in overleg met belanghebbenden, zoals overheden, kennisinstellingen, bewoners in de streek en ondernemers. Want bos- en natuurbeheer, dat is de juiste balans vinden tussen duurzaam beschermen, beleven en benutten.