Contact

Wereld Bodem Dag

Waarom is bodem belangrijk? En wat kun jij zelf doen om bij te dragen aan een goede bodem?

Op 5 december is het Wereld Bodem Dag. De dag waarop wereldwijd honderden organisaties aandacht vragen voor onze bodem. Maar waarom? Wat maakt bodem zo belangrijk? Ecoloog bij Staatsbosbeheer Arnout-Jan Rossenaar legt uit.

1. De bodem is het draagvlak en het restaurant van de natuur

"De bodem is cruciaal, de basis. Veel planten en bomen wortelen en staan natuurlijk letterlijk op de bodem. Het is van groot belang dat de bodem de juiste voedingsstoffen bevat. De bodem voorziet een groot deel van de essentiƫle voedingsstoffen voor planten en bomen. Zonder goede bodem dus geen groen!"

2. Het rozenkransje, een zeldzame plantensoort gered door een goede bodem

Door zure regen wordt veel bodem ‘uitgeloogd’ in Nederland. De mineralen lossen op in het water en spoelen weg. Deze bodem kan hersteld worden door kalk toe te voegen, hierdoor komt er meer calcium en magnesium in de boden, waardoor een plant als het rozenkransje weer kan groeien. Zo is in het Dwingelderveld het rozenkransje met tientallen tegelijk terug!

Zelf naar Dwingelderveld

3. Essentieel voor duurzame, klimaatbestendige toekomst van de landbouw

In de Drentsche Aa wordt het slechte hooi van de hooilanden verkocht aan de boeren, die met dat hooi het organische stofgehalte op de akkers verbeteren. Door de akkers op deze manier te verbeteren, houdt de bodem meer vocht vast en kan de akker beter tegen de extreme droogte!

4. Een gezonde bodem zit vol met kleine beestjes

Hoe komt het dat de blaadjes die in de herfst vallen, in de lente weer verdwenen zijn? Mieren, regenwormen, springstaarten, pissebedden, roofmijten en nog veel meer zorgen ervoor dat het blad omgezet wordt in humus. Dit zorgt er dan weer voor de bodem gevoed wordt met de nodige voedingsstoffen.

5. Bijdragen aan een goede bodem kan je zelf!

Als je een tuin hebt, grijp niet constant naar je schoffel. Als het hard regent stroomt het water snel weg, hiervoor heb je veel rioolcapaciteit nodig. Maar als je de bodem zoveel mogelijk begroeid laat, kan het water worden vastgehouden. Dus, laat de bodem van je tuin of moestuin een beetje begroeien. Dit helpt ook tegen onkruid!