Werk in uitvoering

Meer zon en licht in Jipsingboertange

  • 19 oktober 2023

Op twee plekken bij Jipsingboertange zorgen we voor meer licht op de oevers van de vennen. We halen struiken en bomen weg langs de oevers van het ven achter het waterbedrijf en ‘de ijsbaan’. Dat komt ten goede aan de insecten en reptielen die rond de oevers leven.

Vennen bij Jipsingboertange

Locatie

Jipsingboertange, Westerwolde (GR).

Looptijd

September 2023 - november 2023

Oevers vennen

De oevers rond de vennen in Jipsingboertange groeien steeds verder dicht. Voornamelijk met de Amerikaanse eik, die hier van nature niet voor komt. Deze soort zorgt voor veel schaduw. Ook het zogenaamde opschot (struikgewas en jonge boompjes) halen we weg.

Werkzaamheden

We verwijderen een deel van de Amerikaanse eiken die rond de oevers van de vennen groeien. Ook snoeien het ‘opschot’; de jonge boompjes en struiken. Zo zorgen we dat er meer zon en licht op de oevers van de vennen kan komen. Dat is goed voor de kikkers, libellen en hagedissen maar ook voor de inheemse vegetatie. Want struik- en dopheide, tandjesgras en eenarig wollegras hebben ook ruimte en zonlicht nodig.

Planning en toegankelijkheid

In september starten we met de werkzaamheden en in november ronden we alles af. Dat heeft te maken met de heikikker, zijn leven verstoren we op deze manier zo min mogelijk. Tijdens het werk blijft het gebied gewoon toegankelijk voor bezoekers.

Samenwerking

Het project wordt uitgevoerd met subsidie van de provincie Groningen als onderdeel van het landelijk Programma Natuur. Dat is een programma waarmee provincies gecompenseerd worden voor de problemen die ontstaan door stikstof.

Contact
Hein Kuiper Projectleider
Meer over dit onderwerp