Werk in uitvoering

Aanleg bos-weidelandschap Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere werkt Staatsbosbeheer aan 300 hectare bos-weidelandschap. Dat is goed voor de afwisseling in het landschap en als leefgebied voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. En grote grazers, die er in de luwte kunnen staan.

Locatie

Het zuidelijke deel (’t Stort) van het begraasde gebied, en de Driehoek bij het buitencentrum van de Oostvaardersplassen, (Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland).

Looptijd

2019 - 2023

Landschap, biodiversiteit en beschutting 

In het zuidelijke deel van het kerngebied en in de Driehoek wordt 300 hectare bos-weidelandschap gerealiseerd. Op een oppervlakte van 150 hectare komen inheemse struiken en bomen, 75 hectare via aanplant en 75 hectare door spontane verjonging. Dat is goed voor de afwisseling in het landschap. Er profiteren tal van vogels, insecten en kleine zoogdieren van. Daarnaast kunnen de grote grazers uit het kerngebied er in de luwte staan. Een aanvulling op bestaande beschutte plekken in de vorm van schuilrichels, struiken en hoog riet. Dit project volgt uit het nieuwe Managementplan dat voor het beheer van de Oostvaardersplassen is vastgesteld.

Rasters

Het ontwerp is uitgewerkt in vakken voor de beplanting. Om de toekomstige aanplant te beschermen tegen grazende herten, paarden en runderen, zijn rasters rond de beplantingsplekken aangelegd. Als de jonge bomen en struiken voldoende 'graasbestendig' zijn, halen we de rasters weer weg.

Samenwerking

Voor het beschuttingsplan werken we samen met Feddes en Olthof, Landschapsarchitecten.

Meer informatie

Oostvaardersplassen

Toon project op kaart
Contact
boswachter met verrekijker
Boswachters Oostvaardersplassen
 
Meer over dit onderwerp