Naar Atlantisch duinbos en open duingebied in Schoorlse Duinen

  • 06 maart 2024
  • Natuurbeheer
  • Leestijd 6 minuten

Op de ene plek staan in keurige rijtjes veel rechte dennenbomen. Even verderop groeien de grillig getakte zomereiken, berken, dennen en lijsterbessen ogenschijnlijk door elkaar heen. Monotoon dennenbos versus Atlantisch duinbos. Stapje voor stapje vormt Staatsbosbeheer de bossen in de Schoorlse Duinen om naar wat het ooit was: Atlantisch duinbos grenzend aan open duingebied. Want die twee kunnen niet zonder elkaar.

Monotoon dennenbos versus gevarieerd Atlantisch duinbos.

Even verderop staat de boswachter glunderend stil bij een stukje bos dat al eerder is omgevormd. “Wat een verschil he?” En inderdaad, de vele rechte stammen hebben hier plaatsgemaakt voor een grillige wirwar van zomereiken, berken, lijsterbessen en ook nog hier en daar een den. “Sommige mensen hebben er moeite mee dat we dennenbomen kappen. En dat snap ik. Maar als ik het verschil tussen deze twee plekken laat zien, begrijpt vrijwel iedereen dat dit veel beter is voor de biodiversiteit. Vooral in de lente en de zomer. Want dan kan je het verschil niet alleen zien, maar dankzij de vogels ook horen.”