5 x jong geleerd = oud gedaan

  • 15 oktober 2021
  • Natuureducatie

Met je blote voeten door de modder stampen, zelf een boom planten of knutselen met natuurvondsten. Kinderen die al op jonge leeftijd op een leuke manier kennismaken met de natuur, leren haar waarderen en beschermen haar later. Met deze 5 initiatieven en activiteiten van Staatsbosbeheer krijgen ze de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. 

Modder aan je voeten... kinderen genieten nog meer van de natuur als ze die écht voelen.

1. Boomfeestdag

Op 10 november 2021 vindt de 64e Boomfeestdag plaats. Vanaf de start van dit evenement in 1957 zijn al miljoenen bomen geplant en dit jaar komen er een miljoen bij. Honderdduizend kinderen planten elk jaar bomen op plekken door heel Nederland. Daarmee leveren ze een bijdrage aan een gezond klimaat en een gezonde toekomst. De kinderen steken de handen uit de mouwen. Ze graven zelf de kuilen, boompje erin, aarde erbij én wormen voor een gezond bodemleven. Het is voor kinderen een spannende ervaring en een waardevolle herinnering voor later. Meer weten? Kijk dan op boomfeestdag.nl

2. Blotevoetenpaden

Op blote voeten door de modder, in waterplassen, over boomstammen: dat kan op een van de blotevoetenpaden. Kinderen genieten nog meer van de natuur als ze die écht voelen. Ze gebruiken al hun zintuigen en zijn bewust bezig met alles wat leeft en groeit op de grond. Ze ontdekken dat er van alles is onder hun voeten: wormen, pissebedden, mieren en allerlei andere beestjes. Dus schoenen en sokken uit en kom lekker wandelen in Opende in het Groningse natuurgebied Doezumermieden. Hier is een kort pad van 1,6 en een langere versie van 3,4 kilometer. Andere blotevoetenpaden vind je in het Drents-Friese Wold en in de Schoorlse Duinen.

3. NatuurWijs

NatuurWijs is natuureducatie en natuurbeleving voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Samen met boswachters of speciaal opgeleide NatuurWijzers leren ze in de natuur over de natuur. Dit kan op 3 manieren: via een bosuitje, een driedaagse - 3 dagen verspreid over het schooljaar de natuur buiten beleven - of de NatuurWijs leerlijn, die het natuuronderwijs op school ondersteunt. Het doel is dat kinderen echt even ondergedompeld worden in de natuur, zonder prikkels van telefoon of tablet. Zo’n schooldag buiten is echt buiten zijn, dus ook buiten lunchen en buiten plassen. Kinderen ervaren zo dat ook zij deel uitmaken van de natuur. Kijk voor informatie op natuurwijs.nl

4. Speelbossen

Staatsbosbeheer wil kinderen de ruimte geven om de natuur spelenderwijs te ontdekken. Daarom hebben we 51 natuurspeelplekken, waarvan 24 speelbossen. Plekken waar je kunt klimmen en klauteren en leert vallen en opstaan. Waar je kunt spelen en doen, dromen en ontdekken en waar vies worden mag! Bekijk onze buitenspeelplekken 

5. Buitencentra

In de 8 buitencentra van Staatsbosbeheer kunnen kinderen het hele jaar terecht om te spelen en te leren. Alles draait daarbij — natuurlijk — om de natuur. Ze kunnen knutselen met natuurvondsten en natuurspeurtochten doen met leuke en uitdagende opdrachten. Bij Buitencentrum Almeerderhout is ook een klimbos: Fun Forest. Klimmen en klauteren over obstakels in de natuur is een geweldige manier om angsten te overwinnen, je eigen krachten te leren kennen en te leren samenwerken. Heel spannend is ook het Boomkroonpad in Drenthe, een 125 meter lang pad dat tussen de bomen omhoog slingert. Bekijk alle buitencentra

Natuurverhalen van Staatsbosbeheer

Meer weten over wat we doen? Bekijk, lees en luister naar de verdiepende verhalen, video’s, beeldverhalen en podcasts over ons dagelijks werk. Lees onze verhalen
Lees onze verhalen