Herstel deltanatuur

Opening Haringvlietsluizen belangrijke eerste stap voor herstel unieke deltanatuur.

Het is zover!

De Haringvlietsluizen gaan open. Na jaren van voorbereidingen gaan de sluizen regelmatig op een kier. Natuurorganisaties doen er alles aan om de kier maximale impact te geven op de ecologie. 

Boswachter Thomas van der Es: “Een groot deel van de oevers en broedplaten rond het Haringvliet is in eigendom van Staatsbosbeheer. Daarom werken wij vooral aan het optimaliseren van de broedomstandigheden voor kustvogels en creëren we nieuwe paaiplekken voor vissen.”

Meer weten? Neem een abonnement op Staatsbosbeheer magazine. Gebruik de actiecode 18NR3 en ontvang gratis de herfsteditie met een uitgebreid verhaal over Haringvliet.

word abonnee

Ingrijpende veranderingen

Vroeger vormde het Haringvliet een open verbinding tussen Noordzee en Rijn en Maas. Dat veranderde toen in 1970 de 4,5 km lange Haringvlietdam werd voltooid. Het zoute water en getij konden het Haringvliet niet langer bereiken. Dat zorgde voor ingrijpende ecologische veranderingen. Veel kustvogels, trekvissen en deltaplanten als zeekraal, lamsoor en zeeaster verdwenen. Ook zoutwatervissen, schelp- en schaaldieren overleefden de overgang naar brak water niet. Nu gaan de Haringvlietsluizen op een kier en begint het herstel van de deltanatuur. 

Haringvliet

Meer lezen over het Haringvliet?

Neem dan een abonnement op Staatsbosbeheer magazine en ontvang elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Gebruik de actiecode 18NR3, dan krijg je de herfsteditie cadeau! Bekijk preview herfsteditie 

Word abonnee
magazine Staatsbosbeheer

Haringvliet zelf zien

Het Haringvliet is een eldorado voor watersporters en natuurliefhebbers. Deze zoete rivierarm is met zijn oppervlakte van 7.000 hectare een paradijs om te zeilen en te surfen. Kijk voor meer informatie over toegankelijkheid en activiteiten op de pagina van natuurgebied Haringvliet.

Ontdek het Haringvliet
Haringvliet