Over Rottige Meente
Rottige Meente heeft een rijk historisch verleden. Het gevarieerde landschap dankt zijn ontstaan aan turfwinning in de 19e en 20e eeuw, toen grote delen zijn vergraven tot petgaten en legakkers. Het huidige natuurgebied heeft hier zijn typische vorm aan te danken.
Van het harde bestaan als veenboer, een kleine eeuw geleden, is niet veel meer te zien. De natuur heeft een uitbundig planten- en dierenleven over de veenafgravingen heen gelegd. Nu is het gebied een mozaïek van water en land, riet en trilvenen, bloeiende graslanden en petgaten.
Scheenesluis
Aan de Veendijk ten noorden van het dorp Nijetrijne ligt de Scheenesluis en het bijbehorende sluiswachtershuis. Het is gemetselde schutsluis – een sluis om schepen over te brengen van het ene naar het andere waterniveau - met een karakteristieke houten draaibrug uit 1914. De sluis werd gebruikt als verbindingsroute en voor de ontginning van Rottige Meente (oorspronkelijke naam Scheenekavel).
Flora en fauna
Door de afwisseling van water en droge plekken kent Rottige Meente veel gevarieerde leefgebieden. Zo zijn er bloemrijke graslanden, trilvenen en veenmosrietlanden waarin bijzondere plant- en diersoorten voorkomen, zoals de vuurvlinder, otter en bruine kiekendief.
