Forten en linies

Een theatervoorstelling, of een uitje met het hele gezin. Op de forten van Staatsbosbeheer is van alles te doen.

Meer weten?

Ontdek de forten en het linielandschap

Staatsbosbeheer beheert verschillende monumenten waaronder forten, kazematten, sluizen en andere restanten van oude linies, die herinneren aan tijden van oorlog. De natuurlijke opbouw van het Nederlandse landschap was de basis voor het militaire en waterstaatkundige verdedigingssysteem van deze linies. Ook beplanting moest aan allerlei eisen voldoen. Het linielandschap maakt dan ook wezenlijk onderdeel uit van het geheel. Tegenwoordig staan de voormalige verdedigingswerken bol van de activiteiten, die bijdragen aan het behoud en bescherming van dit unieke erfgoed. Zo zijn dat dit jaar onder andere de fortensafari's als onderdeel van het themajaar Ode aan het Landschap.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn plaatsen waar geschiedenis, cultuur en natuur hand in hand gaan. Monumenten van formaat! Sterker nog, de militaire bolwerken, het strategisch landschap en het watermanagementsysteem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn zo uniek dat het op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Stelling van Amsterdam

In een brede cirkel rond onze hoofdstad staan 45 forten: de Stelling van Amsterdam. Samen met dammen, dijken, sluizen, gemalen, genieloodsen en kazematten vormden ze ooit de verdedigingslinie van Amsterdam.

Stelling van Amsterdam

Grebbelinie

Een lange, groene dijk langs bloemrijke velden, bossen, water en pittoreske dorpen met verscholen in dit landschap een rijkdom aan militair erfgoed die je meevoert in de geschiedenis van de Grebbelinie.

Grebbelinie

Natuur op de forten

Wist je dat er veel aandacht besteed werd aan de beplanting rondom de forten. Bomen en struiken werden met militaire precisie aangeplant en onderhouden. Zo zijn de forten nu nog steeds van grote ecologisch waarde en een groene oase.

Het linielandschap

Meer forten en linies

In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer liggen nog meer forten verscholen tussen het groen. Ooit een plek van oorlogvoeren, nu een locatie waar de natuur haar kans greep.

Meer forten en linies

Meer weten?

Nog niet genoeg gekregen van alle forten? Kijk op de website van forten.nl voor meer informatie. Of loop eens (een deel van) het waterliniepad. Deze route is in totaal 350 kilometer lang en voert je langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dossier Monumenten Brochure groene forten