Samen houden we de Biesbosch schoon
Met de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ wordt het zwerfafvalprobleem in de Biesbosch op verschillende manieren aangepakt. Met campagneborden wijzen we bezoekers op deze boodschap gewezen. Er worden afvaltasjes uitgedeeld en extra afvalbakken geplaatst op drukbezochte plekken. En in het het voor- en najaar zijn er diverse afvalopruimacties.
Opruimacties
Binnenkort vind je hier de data van de opruimacties in het najaar van 2022. Om logistiek alles goed te laten verlopen, kunnen per locatie een beperkt aantal mensen worden ontvangen. Aanmelden is daarom verplicht.

Zwerfafval
In de natuur komen we veel zwerfafval tegen. Het is een ergernis voor bezoekers en een bedreiging voor de natuur. Een groot deel van het afval in de Biesbosch komt mee met het rivierwater. De rest is afkomstig van recreanten in het gebied. Ze laten lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen achter, die in de natuur en het water terecht komen. De Biesbosch werkt, met haar kreken en vele oevers, als een natuurlijk vangsysteem en houdt een groot deel van het afval uit de rivieren vast. In het winterseizoen, tijdens hoog water, spoelt het weer aan op de oevers en in bomen, struiken en hogere begroeiing.
Samenwerking
Rijkswaterstaat deed de afgelopen jaren meerdere pilots om te kijken hoe zwerfafval op rivierstranden in Nederland tegen te gaan. Met deze acties werden positieve resultaten behaald. Op bepaalde rivierstranden werd tot 77% minder afval teruggevonden. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer onderzoek gedaan naar hoe je zwerfvuil in de Biesbosch kunt verminderen. Deze onderzoeken gaven concrete handvatten voor de aanpak van zwerfafval in de Biesbosch. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Altena, Gemeente Dordrecht, Gemeente Drimmelen en Waterschap Rivierenland werken hier nu samen in de campagne 'Samen houden we de Biesbosch schoon'.
- Gebied:
- Biesbosch
- Leeftijd:
- vanaf 8 jaar
- Praktisch:
- Deelname is gratis.
- Kleed je op het weer.
- Neem zelf werkhandschoenen mee.
- Stevige (wandel)schoenen zijn verplicht.
- Zorg zelf voor eten en drinken.
- Niet toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.
- Minimumleeftijd 8 jaar. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een zwemdiploma.
- Honden niet toegestaan.
-