Contact

Schuren & schurken

Zo komen dieren in de natuur van hun parasieten af.

Natuurlijk vlooienmiddel

Huisdieren krijgen pillen, druppels en chemische halsbanden tegen parasieten. In de natuur moeten de dieren zelf van hun teken, luizen en vlooien zien af te komen. Ze schuren, rollen, krabben en kammen er dan ook lustig op los.

Wellness

De ultieme wellnessbehandeling voor een wild zwijn is een uitgebreid modderbad en daarna lekker rollen over de grond en schuren tegen een ruwe boomstam. Met de ingedroogde modder raken ze ook teken en andere huidparasieten kwijt.

Rugkrabber

Edelherten hebben vaak een favoriete schurkboom waar ze op gezette tijden met hun nek, rug en flanken tegenaan wrijven. De mannetjes hebben in de nazomer extra behoefte aan schuurplekken om de bast van hun volgroeide gewei af te schuren. Daarna zijn ze klaar voor de strijd. Zo’n gewei met scherpe punten is ook een lekkere rugkrabber.

Handige zakkam

Warmbloedige waterdieren besteden een groot deel van de dag aan poetsen en krabben om hun duikpak in conditie te houden. De bever heeft zelfs een gespleten nagel aan een van de tenen van elke achterpoot, waarmee hij zijn vacht goed kan uitkammen. Overigens houdt talg de haren vet en daarmee waterafstotend.

Baden in het stof

Met opgezette veren woelt een vogel in de losse grond en schudt vervolgens het zand en daarmee hopelijk ook de parasieten weer uit. Gaaien gaan wel eens pontificaal op een mierenhoop zitten, met hun vleugels en veren gespreid. De mieren worden daar erg boos over en spuiten de vogel onder met zuur. De gaai ondergaat het zuurbad extatisch.