Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: Ballooërveld


In het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zet Staatsbosbeheer maandelijks één van zijn cultuurhistorische parels in de kijker. In december sluiten we het jaar af met het Ballooërveld in Drenthe. Het grootste heideveld van de Drentsche Aa zit vol verhalen en zichtbare sporen van eeuwenlang menselijk gebruik.

Natuur en archeologie

Het Ballooërveld staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en sporen van vroegere bewoners die overal in het landschap zichtbaar zijn. Verspreid over het gebied vind je prehistorische grafheuvels en Celtic fields, kleine akkers uit de IJzertijd. Een netwerk van lange zandpaden en karrensporen die het gebied doorkruisen, verraden dat hier ooit een drukke verkeersroute lag, die Coevorden en Groningen met elkaar verbond. Talloze middeleeuwse reizigers volgden op de zandgrond elkaars spoor met paardenkarren en koetsen. Uit de Tweede Wereldoorlog dateren loopgraven en een antitankgracht. De schaapskudde met 400 Drentse heideschapen maakt deel uit van het levende erfgoed. Vroeger graasden de schapen hier voornamelijk voor de productie van de mest, die ze achterlieten in de schaapskooi. Nu houden ze de uitgestrekte heide open. De combinatie van natuur en archeologie maakt het Ballooërveld een bijzondere en geliefde plek voor natuur- en cultuursnuivers.

Ontdek het zelf: tijdreis door Ballooërveld

Waan je in het Drenthe van eeuwen geleden tijdens een ontdekkingstocht door over het Ballooërveld. Op 29 december 2018 laten ervaren gidsen je tijdens een 2 uur durende wandeling de sporen uit verschillende tijdlagen zien. Je komt telkens weer iets interessants uit het verre verleden, nagelaten door vroegere bewoners. Deelname is gratis. Meer informatie

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Het zijn monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven.

Meer informatie

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten