Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

3 wolvinnen in Nederland, waarvan 2 op Veluwe


Bij de 3-maandelijkse monitoring die Wageningen Environmental Research (WENR) uitvoert in opdracht van BIJ12 en de provinciale overheden zijn van augustus t/m oktober 2018 2 nieuwe vrouwelijke wolven gesignaleerd en een wolvin die al eerder was aangetroffen. De andere 7 wolven die eerder dit jaar werden gesignaleerd zijn in deze periode niet meer waargenomen. Dit brengt het totaal aantal wolven dat tot nu toe in 2018 in ons land werd gesignaleerd op 10: 6 wijfjes en 4 mannetjes.

Keutels

Dat wolvin GW998f de afgelopen maanden nog steeds aanwezig was, kon worden vastgesteld via keutels verzameld door Wolven In Nederland. Deze wolvin is afkomstig uit het roedel te Babben in Brandenburg, ca. 600 km van de Nederlandse grens. In mei dit jaar werd voor het eerst vastgesteld dat ze in Friesland verbleef. Vervolgens bleek dat ze langere tijd in Drenthe was. Ze is vanaf eind juli op de Veluwe. In de periode van 6 augustus t/m 15 oktober zijn 5 wolvenkeutels in die regio verzameld waarvan op basis van DNA kon worden vastgesteld dat ze van haar afkomstig waren.

Wilde dieren

Ecoloog Hugh Jansman van WENR: “Hoewel ze eerder in Drenthe en Overijssel schapen heeft aangevallen, is het opmerkelijk dat sinds ze op de Veluwe wordt gesignaleerd, bij geen van de meldingen van verwonde schapen haar DNA werd aangetroffen. Het is dan ook aannemelijk dat ze recent uitsluitend wilde dieren at”.

Meer informatie