Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: bouwwerken met een beladen geschiedenis


Dit jaar is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Commissie om  mensen in contact te brengen met vaak verborgen en onbekende erfgoed. Staatsbosbeheer verbindt zich graag aan dit initiatief door maandelijks een van onze cultuurhistorische parels in de kijker te zetten. In september is dat een wandeling langs de resten van de verdedigingslinie de Atlantikwall bij Noordwijk.

Beladen erfgoed

Erfgoed kan ook beladen zijn en herinneren aan tijden van oorlog. Zo ook de Atlantikwall; een geduchte verdedigingslijn die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is aangelegd om geallieerde invasies tegen te houden. De Atlantikwall was ruim 5000 kilometer lang en liep van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens. Op strategische plekken en langs de kust werden onder meer bunkers, manschapsverblijven, versperringen en munitieopslagplaatsen gebouwd. Veel van deze verdedigingswerken zijn onder het zand verdwenen of opgeruimd. Er zijn echter nog veel plaatsen waar dit beladen erfgoed goed zichtbaar is. Zo ook in de duingebieden die Staatsbosbeheer beheert in het Hollands Duingebied en bij de Wassenaarse Slag. Een geoefend oog kan de historie in het landschap lezen en verdedigingselementen en bunkercomplexen zijn toegankelijk gemaakt voor publiek of hebben een nieuwe functie gekregen als museum of vleermuizenverblijf. 

Ontdek de Atlantikwall

Vanuit het Atlantikwall Museum Noordwijk, gevestigd in een bunkercomplex, loopt een mooie wandelroute die je langs resten van de Atlantikwall in en om Noordwijk voert. De route met relevante informatie kun je downloaden. Onderweg krijg je een beeld van de opbouw van de Duitse verdediging en het dagelijks leven van de gelegerde soldaten. Tijdens de Open Monumentendag op 8 september 2018 is het museum geopend. Een mooie combinatie om binnen én buiten de Atlantikwall met zijn verhalen te ontdekken. Meer informatie en tips van de boswachter 

Europees erfgoedjaar

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven.