Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: buitenplaats Elswout


In het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zet Staatsbosbeheer maandelijks één van zijn cultuurhistorische parels in de kijker met een passende activiteit. In juli is dat buitenplaats Elswout in Overveen, gemeente Bloemendaal. Het is één van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van ons land. Kenmerkend zijn het sprookjesachtige landschapspark met mysterieuze follies, vijvers, kronkelende paden met bruggetjes en de markante gebouwen die het complex erbij kreeg bij de wisseling van eigenaren. De vier eeuwen geschiedenis en de prachtige natuur die zich er heeft ontwikkeld zijn nog steeds volop te ervaren. 

Erfgoed is van ons allemaal

Mensen van adel en rijke kooplieden hadden behoefte aan rust en een plaats om in de zomermaanden in de natuur door te brengen. Ze bouwden buitenplaatsen als Elswout om aan dit verlangen invulling te geven. Het gebruik ervan was exclusief, slechts de eigenaar en een handvol gelukkige bezoekers konden het aanschouwen. Sinds Elswout in 1970 in eigendom van Staatsbosbeheer kwam werd het poort steeds verder geopend voor publiek om van dit nationale erfgoed te genieten. Verval van de gebouwen is aangepakt door ze in oude luister te herstellen. Dit wordt samen met het landschapspark en het omliggende natuurgebied vakkundig beheerd en onderhouden. Zodat iedereen ervan kan genieten en we de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor het behoud van erfgoed dat immers van ons allemaal is. 

Klaterklanken op Elswout

Stichting Festivals Haarlem organiseert op 22 juli een reeks concertwandelingen: klaterklanken. Een wel heel bijzondere manier om Elswout te ontdekken. Op de mooiste plekjes presenteren topmusici hun visie op de cultuur en natuur van Elswout. Om de nieuwe generatie kennis te laten maken met deze buitenplaats en klassieke muziek zijn er eveneens familieconcertwandelingen en leuke voorstellingen voor de allerkleintjes. Meer informatie en tickets via Klaterklanken.

Europees erfgoedjaar

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven.