Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: vakmanschap in Maasheggen


In januari 2018 ging het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start. Een initiatief van de Europese commissie om mensen in contact te brengen met het vaak verborgen en onbekende erfgoed. Staatsbosbeheer verbindt zich aan dit Erfgoedjaar door maandelijks één van onze cultuurhistorische parels in de kijker te zetten. Voor februari is dat Maasheggen, waar het oude vakmanschap van heggenvlechten nog springlevend is.

Duurzaam vakmanschap

Het eeuwenoude Maasheggenlandschap is een imposant gebied met een heel eigen karakter. Je herkent het aan de karakteristieke, vakkundig gevlochten heggen als afscheiding van percelen. Het vlechten van deze heggen was van oorsprong een boerenbevoegdheid, maar deze traditie houdt nog steeds stand. Sterker nog: sinds een aantal jaren groeit het aantal maasheggenvlechters. Er zijn cursussen om de techniek te leren en er worden nieuwe heggen aangeplant.

Stekelig vlechtwerk

Een heggenvlechter gebruikt een speciale techniek om heggen ondoordringbaar te maken om zo het vee in de wei en buiten de akkers te houden. Er wordt gewerkt met de stammen van levende struiken, meestal doornstruiken, die in de heg staan. Deze stammen worden bijna geheel doorgehakt en met elkaar vervlochten zodat er een stekelig en ondoordringbaar vlechtwerk ontstaat. In de loop der jaren wordt de heg steeds sterker en dichter. En in het voorjaar is het genieten als de heggen in bloei staan.

Demonstraties en NK

De Maasheggen in Noord-Brabant zijn het best bewaard gebleven. Hier kun je op 24 februari 2018 kennismaken met het eeuwenoude ambacht van heggenvlechten. Neem in de Oeffelter Meent een kijkje bij de demonstraties, ga op pad met een maasheggenkenner of maak zelf een wandeling door het gebied. En wil je daarna nog meer zien, kom dan op 11 maart 2018 naar het NK Maasheggenvlechten, waar verschillende (inter)nationale teams strijden voor de titel.

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Het zijn monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven. Lees meer over het erfgoed van Staatsbosbeheer.

Europees erfgoedjaar

  • Kijk voor meer informatie over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en alle activiteiten op Europeeserfgoedjaar.nl
  • Informatie over de activiteiten van Staatsbosbeheer in het erfgoedjaar vind je op Staatsbosbeheer.nl/cultureelerfgoed.