Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Stichting KunstFort Asperen stopt met exploitatie fort


De Stichting KunstFort Asperen is ruim 30 jaar betrokken bij de exploitatie van Fort bij Asperen in de gemeente Lingewaal. Met de combinatie van spraakmakende kunst, natuur en erfgoed heeft KunsFort Asperen een waardevolle plek in de regio gekregen. De stichting houdt per 1 januari 2018 op te bestaan. Daarmee valt het fort weer onder de verantwoordelijkheid van eigenaar Staatsbosbeheer.

Restauratie

Na restauratie van KunstFort Asperen in 2015, heeft Staatsbosbeheer met het nieuwe stichtingsbestuur besproken over te willen gaan naar een erfpachtconstructie, waarbij de stichting integraal verantwoordelijk is voor de exploitatie en het beheer en onderhoud van het fortterrein. Afgesproken is om eerst een jaar proef te draaien. Uit de bevindingen van het afgelopen jaar concludeert het stichtingsbestuur dat, ondanks de maximale inzet, een kostendekkende exploitatie niet haalbaar is. Staatsbosbeheer betreurt dit besluit, maar is de stichting en de betrokken vrijwilligers dankbaar voor hun jarenlange inzet en betrokkenheid om dit bijzondere militair erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer betekenis te geven.

Toekomst Fort bij Asperen

Staatsbosbeheer neemt het beheer en onderhoud van het fortterrein per 1 januari 2018 weer volledig over en zal een markt-uitvraag in gang zetten voor een nieuwe exploitant. Dat vergt tijd. Voor de tussenliggende overbruggingsperiode is het de bedoeling dat het fort opengesteld blijft, inclusief de horeca en expositie. Dit laatste wordt via ondernemerschap vormgegeven en daarover gaat Staatsbosbeheer met betrokkenen in gesprek. Betrokken vrijwilligers op gebied van beheer en voorlichting kunnen, als zij willen, hun werk voortzetten als vrijwilliger van Staatsbosbeheer.