Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Primeur: biobased tuintafel uit riet


Producent van duurzame kunststoffen NPSP heeft een nieuwe biocomposiet ontwikkeld, die voor maar liefst één vijfde bestaat uit riet uit Nederlandse natuurgebieden. En dat is uniek. Composieten zijn met vezels versterkte kunststoffen die voor allerlei doeleinden geschikt zijn. Als enige bedrijf in Nederland gebruikt NPSP -naast glasvezels- ook natuurlijke grondstoffen zoals vlas, jute, kokos en hennep. En nu dus ook riet. Voor Staatsbosbeheer biedt het nieuwe product een nuttige bestemming voor restmateriaal dat overblijft bij natuurbeheer.

Natuurlijke vezels

Naast het riet bestaat het materiaal uit een biologische hars en kalk dat restmateriaal is van de waterproductie, in totaal levert dit een materiaal dat 82% bio-circulair is. Het materiaal is ontwikkeld in nauwe samenwerking met AkzoNobel, Waternet en Staatsbosbeheer en ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Natuurlijke vezels als riet vergen nauwelijks energie om te produceren en hebben geen chemicaliën nodig om zich te hechten aan het hars. Als voorbeeld heeft NPSP een tuintafelblad van het nieuwe biocomposiet gemaakt. Daarnaast zullen op korte termijn meer demonstratieproducten vervaardigd worden om de praktische haalbaarheid te onderzoeken bij potentiële gebruikers. 

Biomassa

Het beheer van zijn terreinen levert Staatsbosbeheer veel hernieuwbare grondstoffen op, zoals hout, gras en biomassa. Vanuit zijn visie op efficiënt en duurzaam beheer gebruikt de organisatie dit materiaal bij voorkeur als grondstof voor andere, zo hoogwaardig mogelijke producten. Zo wordt een groot deel van het geoogste hout als FSC-hout toegepast in de houtverwerkende industrie. Gras wordt ingezet voor de fabricage van karton  door het op een slimme manier te verwerken. Als er geen ander product van gemaakt kan worden, biedt Staatsbosbeheer de biomassa aan voor de opwekking van energie.