Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Urnen en uitvaartkisten van Hollands hout


Wie bij leven de natuur een warm hart toedraagt, kan nu ook bij het afscheid kiezen voor een groene uitvaartkist of urn van Hollands hout. Ze zijn ontwikkeld door Staatsbosbeheer, DZU Uitvaartkisten en uitvaartverzorger Monuta en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar voor alle uitvaartondernemers in Nederland. De kisten en urnen zijn voor het eerst te bekijken op de Uitvaart Vakbeurs 2016, die plaatsvindt van 28 t/m 30 september in Gorinchem.

Van eigen bodem

Het concept startte in 2008. Toen waren alleen kisten van beuk en den leverbaar, exclusief voor klanten van Monuta. De kisten bleken te voorzien in een behoefte,, waardoor de tijd nu rijp is voor een breder aanbod: naast beuk en den ook populier; naast kisten ook urnen; en niet meer exclusief via Monuta, maar voor iedereen.
Het hout voor de kisten en urnen komt uit duurzaam beheerde bossen van Staatsbosbeheer. Het draagt het FSC®-keurmerk, wereldwijd het strengste keurmerk voor verantwoord bosbeheer. De levenstekening van de boom is terug te zien in de houtstructuur en geeft een warme uitstraling. Een bijzonder concept, waarmee mens en natuur dichter bij elkaar komen.

Voor elke kist een boom

Staatsbosbeheer plant voor elke kist een nieuwe boom. Hierdoor krijgt duurzaamheid een extra betekenis: een symbool van leven om na te laten aan de wereld. De urnen zijn biologisch afbreekbaar. Na verloop van tijd vergaat de urn en wordt opgenomen in de bodem. Bij de Groene urn is een mogelijkheid voor verstrooiing van as in gebieden van Staatsbosbeheer inbegrepen. Voor elke verkochte kist ontvangt Staatsbosbeheer een gift van €50, - en voor elke urn €25,-. Dit komt ten goede aan natuurbeheer.

Duurzaam bosbeheer

Staatsbosbeheer produceert al meer dan 100 jaar hout. Door de bossen vakkundig duurzaam te beheren is houtproductie mogelijk op een manier waarbij de bossen voor de toekomstige generaties behouden blijven. De bossen van Staatsbosbeheer hebben het FSC®-keurmerk. Er wordt nooit meer geoogst dan er per jaar bijgroeit. Staatsbosbeheer beheert 95.000 ha bos. Dat is ongeveer 27% van het bos in Nederland. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout.

Kijk voor meer informatie, brochure en beschikbaarheid in het dossier Natuurlijk Herdenken.