Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Eerste visarendjong van Nederland vliegt uit


Vanmiddag rond 13 uur heeft in de Biesbosch het eerste ooit in Nederland geboren visarendjong zijn nest verlaten en een eerste vlucht gemaakt. Getuigen zagen dat hij twee grote rondes boven het nest vloog en op een tak ging zitten. Daarna ging hij weer met zijn ouders op het nest zitten om een vis te eten.

Oefenen voor Afrika

Boswachter Thomas van Es van Staatsbosbeheer verwacht de komende dagen veel activiteit van ouders en jong rond het nest en dat het jong tijdens steeds langere vluchten de Biesbosch verder gaat verkennen. Uiterlijk volgende maand vertrekken de visarenden naar Afrika om daar te overwinteren.

Visarendjong in Biesbosch

In  mei werd duidelijk dat een paartje visarenden voor het eerst aan het broeden was in de Biesbosch. Begin juni kroop het jong uit zijn ei. Afgelopen dagen maakte het jong al vliegoefeningen in zijn nest. 

Unicum in Nederland

Dat visarenden (Pandion haliaetus) broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum. De grote roofvogels gebruiken Nederland doorgaans alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van hun overwintergebieden in Afrika en hun broedgebieden in het oosten en noorden van Europa. Al enkele jaren overzomeren visarenden in de Biesbosch. Boswachter Thomas van der Es: "Dit is echt goed nieuws voor de Nederlandse natuur. Dat een prachtige vogel als de visarend weer terug is als broedvogel in ons land zegt iets over de kwaliteit en de schaal van het gebied".