Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Eerste surfplanken van Hollands hout


 

Staatsbosbeheer en MacSurf presenteren een nieuw houtproduct van eigen bodem: surfplanken van 100% duurzaam hout uit eigen bos. Het zijn de eerste surfplanken die helemaal van duurzaam Hollands hout gemaakt zijn. De surfplanken zijn voornamelijk gemaakt van populier. Vroeger werd er van dit hout voornamelijk klompen gemaakt. Tegenwoordig wordt dit hout veel gebruikt in de vezel- en verpakkingsindustrie: papier, karton, maar ook voor ijsstokjes en lucifers. Om te laten zien dat er veel meer mee kan, zijn deze surfplanken gemaakt als iconisch product. 

Hout van eigen bodem

De surfplanken zijn gemaakt door ervaren houtbewerker Simon Davids van Macsurf. ‘Populierenhout is uitermate geschikt voor surfplanken. Het is de eerste keer dat ik ermee werk. Het is sterk, licht en makkelijk te bewerken. Dat het van dichtbij komt, van eigen bodem, is voor mij heel belangrijk. Dan weet je zeker dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.’ De surfplanken zijn hol van binnen, waardoor ze niet te zwaar zijn. 

Test

Chris Way, eigenaar van surfschool Ozlines, heeft de boards getest. Hij heeft al meerdere malen op de surfboards van duurzaam Hollands hout gesurfd en is enthousiast: ‘Ik vind het concept van lokaal hout, lokaal bewerkt en lokaal gebruikt mooi. Een paar maanden geleden stond dit hout nog in het bos en nu is het een mooi surfboard.’ 
De surfplanken van Hollands hout zijn op bestelling te koop bij Macsurf. Er staat een testexemplaar bij Ozlines in Wijk aan Zee. 

Houtgebruik in Nederland

Elke Nederlander gebruikt gemiddeld 1 m3 hout per jaar. Het meeste hout dat wij gebruiken, komt uit het buitenland. Slechts 10 procent komt uit Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer wil het bewustzijn vergroten dat houtproductie in Nederland duurzaam en verantwoord is en past bij een biobased economy. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout. Lees meer over bosbeheer bij Staatsbosbeheer

Gerelateerde nieuwsberichten