Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Zeearenden geringd


Nederland is weer een aantal jonge zeearenden rijker. De nieuwste aanwinsten in de Oostvaardersplassen en Lauwersmeer zijn inmiddels geringd. Dankzij het ringen zijn de zeearenden goed te volgen. Dat is van belang omdat broedende zeearenden nog maar een aantal jaren terug zijn in Nederland en het er nog steeds niet heel veel zijn.

Lauwersmeer

Het jong van het zeearendenpaar in het Nationaal Park Lauwersmeer is op woensdag 1 juni geringd, gewogen en gemeten door medewerkers van Sovon en Staatsbosbeheer. Het blijkt een gezond, vrouwelijk dier te zijn van bijna vijf kilo (4950 gr.). Dat is extra goed nieuws omdat in 2014 en 2015 de zeearenden er om verschillende redenen niet in slaagden om nageslacht voort te brengen. Boswachter Jaap Kloosterhuis: “We zijn erg blij met de zeearenden in het Lauwersmeer. Ze onderstrepen dat het belangrijk is grote ongestoorde natuurgebieden te hebben in Nederland. Zeearenden zijn erg schuwe dieren met een grote  verstoringsafstand, vooral tijdens de nestbouw en de broedfase. Ze kiezen niet voor niets steevast de Sennerplaat uit om te broeden; daar komen geen mensen."

Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen is voor het 11e jaar op rij een zeearendjong uit het nest gekropen. Het jong is op vrijdagmorgen 27 mei geringd. Met de ladder op de schouders en tot de knieën in het water en modder, begonnen de boswachters aan de zware tocht door het moeras, op naar het zeearendnest. Het jong werd gewogen, gemeten en geringd en daarna weer teruggezet in het nest. Het jong van 2016 is ruim 4 kilo zwaar en daarom waarschijnlijk een vrouwtje. De boswachters schreven een blog over het ringen van de jonge zeearend. Daarnaast ging het NOS Jeugdjournaal mee voor een tv-item.

Zeearenden in Nederland

In 2006 werd het eerste broedgeval waargenomen sinds de middeleeuwen. Meestal kruipen er een of twee jongen uit het ei. In 2014 waren het er in de Oostvaardersplassen zelfs drie, dit komt echter zelden voor. De Oostvaardersplassen is in feite de kraamkamer voor alle broedende zeearenden in Nederland. Inmiddels broeden er al meerdere paren verspreid over heel ons land: in de Biesbosch, het Lauwersmeer en de IJsseldelta.

 

Onderzoek

Het ringen van jonge vogels gebeurt niet zomaar: het geeft inzicht in verspreiding, vestiging en leeftijd. Tijdens het ringen worden veel gegevens verzameld. De jonge vogel krijgt om iedere poot een ring. Een ring die aangeeft dat de vogel in Nederland uit het ei is gekropen en een kleurring met unieke code die men vanuit de lucht of enige afstand kan aflezen. Om de linkerpoot kreeg het jong een ring met de code AV12. Om de rechterpoot zit een oranje ring, een zogenaamde landsring. Vogelaars met goede verrekijkers en telescopen zullen er geen moeite mee hebben om deze ring af te lezen. Meer informatie over de zeearenden in Nederland is te vinden in het dossier Flora en Fauna.