Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Vorstelijke allure in Baarnse Bos


Het Baarnse Bos is opnieuw een stap dichter bij de vorstelijke allure van weleer. Provincie Utrecht, gemeente Baarn en Staatsbosbeheer hebben voor het herstel de handen ineen geslagen. Met de feestelijke oplevering van vijf gezichtsbepalende cultuurhistorische elementen is vandaag weer een onderdeel van het overkoepelend masterplan gerealiseerd.

De oplevering is gevierd met betrokken bestuurders en partijen die aan de realisatie hebben bijgedragen. De Lindenkom, de berceau, de ganzenvoet, de troon en de entree aan de stationszijde zijn zichtbepalende elementen van Rijksmonument het Baarnse Bos. Het is het enige parkbos in de provincie Utrecht waar de oorspronkelijke Franse landschapsstijl nog zo goed zichtbaar is. De herstelwerkzaamheden zijn voor twee derde betaald vanuit het Parelfonds van de provincie Utrecht. Staatsbosbeheer heeft de opdracht uitgevoerd en voor een derde gefinancierd. Hiermee is een welkome bijdrage geleverd aan behoud van zowel het groene als het cultuurhistorische erfgoed van Nederland.

Masterplan

De herstelmaatregelen zijn onderdeel van het masterplan ‘herstel Baarnse Bos’ dat in 2010 is opgesteld. Het is de ambitie om in totaal 17 van de meest cultuurhistorisch bepalende elementen te herstellen of te accentueren. Het werk vindt in verschillende fases plaats afhankelijk van beschikbare financiering. In 2011-2013 is het herstel van de Grote Kom en de hoofdentree gerealiseerd. De tweede fase startte in augustus 2015 en is vandaag afgerond met de oplevering van vijf nieuwe onderdelen naar het ontwerp van SB4, een bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Betrokkenheid

Het Baarnse Bos is geliefd bij bezoekers en omwonenden. Jaarlijks komen hier ruim 283.000 unieke bezoekers. Het herstel is niet geheel zonder hobbels gegaan. Hondenbezitters hebben zorgen geuit over het herstel van de Lindenkom. De rand van de vijver is gemaakt van natuursteen waardoor honden moeilijk uit het water komen. Dankzij de financiële bijdrage van gemeente Baarn zijn er extra grote uittreedplaatsen voor honden gerealiseerd.

Historie Baarnse Bos

Het Baarnse Bos kent een rijke historie. Van oorsprong is het een park dat in 1999 als Rijksmonument is aangewezen. In 1733 begon de eigenaar van landgoed De Eult met de aanleg van een wandelpark in de Franse stijl. In 1758 werd het park eigendom van de koninklijke familie, die het park nog verder verfraaide. In de 19de eeuw reorganiseerden men vrijwel alle landgoed-tuinen in de Engelse natuurlijke landschapsstijl. Hoewel het Baarnse bos ook veranderingen kent, is de vroegere Franse stijl gebleven. Daarmee is dit bos een van de weinig bewaarde 18e eeuwse parkbossen in Nederland. In de provincie Utrecht is dit zelfs het enige parkbos.