Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Nederlanders willen meer naar buiten


We brengen veel meer tijd binnen door dan we eigenlijk willen. Dit blijkt uit landelijk onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Maar liefst 2/3 van de Nederlanders wil graag meer buiten zijn. Dit terwijl de meeste Nederlanders in de wintermaanden 90% van de tijd binnen doorbrengen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer in samenwerking met Bever. 

Buitenmensen

Hoewel de meeste Nederlanders in de wintermaanden 21 uur per dag of meer binnen doorbrengen, geeft het overgrote deel (78%) aan graag buiten te zijn. Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51%) noemt zichzelf zelfs een buitenmens. Buitenmensen worden vooral geassocieerd met vrijetijdsbestedingen als wandelen, fietsen en kamperen, met ‘groene’ gebieden als natuur, bos en tuin en met positieve gevoelens zoals vrijheid, genieten en rust. De bevindingen uit het onderzoek komen voort uit een enquête onder 1.069 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De enquête is eind februari 2016 afgenomen en uitgevoerd door dr. Marjolein Kloek van Staatsbosbeheer, onder supervisie van prof. dr. Matthijs Schouten van Wageningen Universiteit in samenwerking met Bever. Het veldwerk is uitgevoerd door onderzoeksbureau Memo2. Download Onderzoekssamenvatting Zijn Nederlanders buitenmensen (PDF, 8 pag)

Buiten is gezond

Het grootste deel van de Nederlanders (92%) vindt dat het gezond is om buiten te zijn. Deze intuïtieve kennis wordt bevestigd door een groeiend aantal wetenschappelijke studies op dit gebied. De meest genoemde reden om er in de vrije tijd op uit te gaan is dan ook om gezond bezig te zijn. 

Buitentips van de boswachter

  1. Er staan maar liefst 547 routes op onze website. Vind de wandel-, fiets- of kanoroute in jouw omgeving en ga op pad.
  2. Speuren naar wild tijdens de Grote Vijf safari’s van Staatsbosbeheer. Ga samen met de boswachter op zoek naar reeën, zwijnen, bevers, edelherten of zeehonden
  3. Even klimmen, uithijgen en genieten van een prachtig uitzicht. Er zijn verschillende uitkijktorens te vinden in onze gebieden.
  4. Pubers die niet de deur uit te krijgen zijn? Op een Segway door de natuur geeft een extra kick.
  5. Slapen onder de sterren en wakker worden van een vogelconcert. Kom logeren bij de boswachter op één van onze kampeerterreinen.
  6. Liever in de avond op pad vanwege een drukke werkdag? De boswachters organiseren verschillende wandelingen in de schemering.

Downloads