Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Noord-Hollands riet beschermt kust


Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) starten een project om Noord-Hollands riet te gebruiken bij de bescherming van de Noord-Hollandse kust. Voordeel voor Staatsbosbeheer: het riet hoeft niet langer verbrand te worden, voordeel voor het Hoogheemraadschap: het riet hoeft geen lange transportroute af te leggen. Sinds jaar en dag beschermen rietschermen de kustduinen. De schermen vangen het stuivende strandzand, waardoor de duinen natuurlijk aangroeien en de kust beschermen. Tot voor kort kwam dit riet uit Polen. HHNK gaat nu riet van Staatsbosbeheer gebruiken uit de polder Westzaan. Vandaag werd de eerste partij Westzaans riet verwerkt tot rietschermen bij Bergen aan Zee.

Duurzaam alternatief

Staatsbosbeheer maait jaarlijks het riet op zijn terreinen om ruimte te geven aan andere planten en dieren. Het riet in de polder Westzaan bleek te broos om als dakbedekking te gebruiken en werd tot voor kort verbrand. HHNK verwerkt nu dit riet tot rietschermen om strandduinen te laten aan-groeien en monitort de komende maanden of het Westzaanse riet blijvend voldoet. Het Westzaanse riet is een duurzaam én goedkoper alternatief voor het Poolse riet. Voor Staatsbosbeheer biedt het project een nuttige bestemming voor restmateriaal dat overblijft door natuurbeheer.

Rietschermzetter

Medewerkers van HHNK hebben anderhalf jaar geleden zelf een rietschermzetmachine ontwikkeld. Het arbeidsintensieve, handmatige schermzetten kreeg hiermee een enorme ontwikkeling: normaal plaatsen 5 man 600 meter rietscherm per dag. Deze zetmachine doet dat in anderhalf uur.

Duurzaam beheer

Het beheer van zijn terreinen levert Staatsbosbeheer veel hernieuwbare grondstoffen op, zoals hout, snoeiproducten en maaisel (biomassa). Vanuit zijn visie op efficiënt en duurzaam beheer gebruikt de organisatie dit materiaal bij voorkeur als grondstof voor andere producten. Zo wordt een groot deel van het geoogste hout als FSC-hout toegepast in de productie van plaatmateriaal en papier. Gras wordt ingezet voor de fabricage van karton, door het op een slimme manier te verwerken. Als er geen ander product van gemaakt kan worden, biedt Staatsbosbeheer de biomassa aan voor de opwekking van energie.