Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

100.000 kinderen planten boom op Boomfeestdag 2016


Op 16 maart is het weer Nationale Boomfeestdag en planten 100.000 basisschoolkinderen een boom. Thema van dit jaar is het belang van bomen in bossen, zowel in stadsbossen als in bossen in het landschap. De Nederlandse bossen zijn grotendeels vanaf de 19e eeuw aangelegd voor de productie van hout voor de mijnbouw en om zandgronden vast te leggen. Toen Staatsbosbeheer in 1899 werd opgericht, was er in ons ontboste land vooral grote vraag naar hout. In de loop van de tijd heeft Staatsbosbeheer andere en nieuwe taken erbij gekregen. Anno nu maken we het vooral mogelijk dat huidige en toekomstige generaties van onze natuur kunnen genieten.

Het belang van het bos

Bomen maken bossen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan:  je kunt er heerlijk in wandelen, je gedachten verzetten én genieten van bomen, struiken, kruiden en dieren. Ze zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Maar bossen zijn meer dan dat: ze werken ook als spons na veel regenval en gaan overstromingen en erosie tegen doordat ze met de wortels de grond vasthouden. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: het bos neemt CO2 op en produceert zuurstof. 

Kinderen naar buiten

Veel kinderen komen niet of veel te weinig buiten; ze komen te weinig in contact met de natuur om hun heen zowel thuis als via de school. Dit terwijl we allemaal weten dat groen in de stad en het buitengebied elk mens gelukkiger, gezonder en socialer maakt. Kortom, het is heel belangrijk om kinderen naar en in de bossen te krijgen, zodat ze het bos ervaren, beleven, voelen en ruiken. Waarmee kun je dat beter doen dan met Boomfeestdag?

Boomfeestdag

Staatsbosbeheer is de ‘moederorganisatie’ van de jaarlijkse Boomfeestdag die sinds 1957 wordt gevierd. Op deze lentedag planten ruim 100.000 kinderen van basisscholen hun 'eigen' bomen langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. De Boomfeestdag is een samenwerkingsverband van 400 gemeenten en 14 natuur(educatie)organisaties. Meer lees je in het dossier Jeugd en natuur.