Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Sneak preview in Fort Pannerden


Fort Pannerden krijgt een nieuwe inrichting en nieuwe beleef-programma’s. De veranderingen in het fort kun je al zien tijdens een ‘sneak preview’ op zondag 17 januari. Iedereen is welkom bij de première van de Fort-Pannerden-film in de nieuwe filmzaal, maar kan ook rondkijken in de winkel en het bezoekerscentrum. Vrijwilligers zijn aan het werk aan het immense instructiekanon, dat vanaf de heropening  - april 2016 - buldert in het fort. De fortdeuren zijn op 17 januari open van 12.00 – 16.00 uur. De entree is gratis.

Nu te zien

In de nieuwe filmzaal gaat de introductiefilm in première met Fort Pannerden in de hoofdrol in de periode van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, W.O. I, W.O. II en in de tijd van de krakers. Maar ook wordt duidelijk hoe Fort Pannerden dag in dag uit strijdt met de elementen. Dit vanwege zijn ligging op een fikse landtong die de Waal insteekt. Publiek ervaart tegelijk ook wat de invloed is van het fort op de omringende natuur. De geïsoleerde positie van Fort Pannerden biedt kansen aan zeldzame plant- en diersoorten. In de dynamische riviernatuur van de Gelderse Poort leven bijvoorbeeld bevers en konikpaarden.
Ook kunnen bezoekers al een kijkje nemen in de winkel-in-wording en in het bezoekerscentrum. Hier kom je veel te weten over Fort Pannerden en de elementen water, aarde, lucht en vuur.

Ambitie

De volgende stap in de herinrichting is de realisering van de beleefprogramma’s, deze start eind februari. Maar ook komen er een café-restaurant en een terras met panorama-uitzicht over de Waal en Rijn. Fort Pannerden wil dé nieuwe publieksattractie voor de provincie Gelderland worden. De Stichting tot behoud en instandhouding van Fort Pannerden wordt de exploitant van het fort ‘nieuwe stijl’, de gemeente Lingewaard is erfpachter. De herinrichting is mede mogelijk dankzij bijdragen van Stadsregio Arnhem Nijmegen, Provincie Gelderland,  Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland. Ook BankGiroLoterij, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, ANWB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrienden van Fort Pannerden hebben bijdragen geleverd.