Windmolenpark Wieringermeer
Het nieuwe Windpark Wieringermeer in de Kop van Noord-Holland bestaat straks uit bijna 100 windmolens met een maximale masthoogte van 120 meter. Vier van de windmolens komen in het door Staatsbosbeheer beheerde Robbenoordbos.
Samenwerking
Het windpark is een samenwerkingsverband van Windcollectief Wieringermeer, ECN en Nuon. De oude molens, die verspreid door de polder in de Wieringermeer zijn geplaatst, worden verwijderd. De nieuwe molens komen in strakke lijnopstellingen te staan en geven het landschap daardoor een rustiger aanblik. In april 2018 start het samenwerkingsverband met de civiele werken voor het nieuwe windpark.
Inpassingsplan
Op dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De minister van Economische Zaken neemt deze coördinatie op zich en neemt samen met de minister van Infrastructuur en Milieu een ruimtelijk besluit over de inpassing van het windpark: het zogeheten inpassingsplan.
Natuurcompensatie
Omdat door de plaatsing van vier molens in het Robbenoordbos stukjes bos verloren gaan, hebben de provincie Noord-Holland en Nuon afspraken gemaakt over natuurcompensatie. Nuon gaat ruim 20.000 bomen aanplanten op een maisakker van 4 hectares aan de westkant van het Robbenoordbos.
Vleermuizen
In het Robbenoordbos zijn veel vleermuizen aanwezig. Om te voorkomen dat ze door de windmolens worden gehinderd, worden de molens stilgezet in de periodes dat de vleermuizen actief zijn. Dit is ‘s nachts bij windsnelheden lager dan 5 m/s en temperaturen hoger dan 10° C, als het droog weer is in de periode van begin mei tot eind oktober.
Vergoeding
Staatsbosbeheer ontvangt voor het beschikbaar stellen van de grond een vergoeding van Nuon. Dat geld wordt besteed aan het beheer van het bos, zodat het aantrekkelijk blijft voor planten en dieren.
Meer informatie
- website WindparkWieringermeer.nl
- Windmolens in het bos: Noord-Holland krijgt de primeur, artikel van Charlot Verlouw in Trouw Groen, 28-03-2018