Dossier Faunabeheer

Dieren horen bij ons werk. Maar ze kunnen ons ook voor dilemma’s plaatsen. Alle dieren zijn ons even lief, is ons uitgangspunt.

Faunabeheer

Dossier: Faunabeheer Overzicht van dossiers

Natuur leeft! Staatsbosbeheer komt als beheerder van 265.000 hectare natuurgebied altijd in aanraking met dieren. Van de kleinste kriebelbeestjes tot de grote grazers. Dieren in de natuur spreken tot de verbeelding. Meestal verstoppen ze zich als ze mensen zien. Dat maakt een ontmoeting met een wild zwijn of ree een wandeling tot een niet alledaagse belevenis.

Dilemma's

In de dagelijkse praktijk komt Staatsbosbeheer regelmatig voor dilemma’s te staan. Wat doe je met een vissenpoel die in de zomer opdroogt? En vossen die een weidevogelgebied intrekken? Er zijn altijd meerdere wegen te bewandelen, vanuit verschillende gezichtspunten maar ook vanuit het moment. Wat gisteren een goede oplossing leek, is vandaag misschien achterhaald door nieuwe inzichten of kennis.

Maatwerk

De publieke opinie, de cultuur in de regio, de ecologische uitgangspunten en de kennis van onze eigen medewerkers; het speelt allemaal mee in de aanpak van fauna. En misschien wel het belangrijkst: faunabeheer is altijd maatwerk. Daarom pakken we dit soort dilemma’s bij voorkeur samen met betrokken organisaties en mensen in de streek aan. Als wilde dieren zich buiten onze terreinen bevinden, houdt onze verantwoordelijkheid voor hen in principe op. Maar we stellen ons natuurlijk wel op als goede buur. We adviseren altijd vanuit onze kennis van het terrein, de dieren en bezoekers die er komen. 

Ambassadeurs

Mensen zijn betrokken bij de dieren die in de natuur leven. Daar kunnen we niet omheen. Dat willen we ook niet, want dieren zijn belangrijke ambassadeurs voor onze natuur. Bij het beheer houden we daarom rekening met de waarde die mensen toekennen aan dieren.

Imke Boerma, woordvoerder
Vragen over dit onderwerp? Imke Boerma
Woordvoerder
i.boerma@staatsbosbeheer.nl
06-10674675

Nieuws over faunabeheer

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten