Bos beheren
Staatsbosbeheer beheert een grote verscheidenheid aan natuurgebieden. Een deel daarvan is bos. Van al het terrein dat we onder onze hoede hebben, is 95% open voor recreatie.

van onze natuurgebieden (96.000 ha) is bos.

van het bos in Nederland wordt beheerd door Staatsbosbeheer
Werken aan het bos
Boswachters, vrijwilligers en cliënten uit de zorg en reclassering zorgen voor het bos. En het bos zorgt voor hen. Want je werkt er lekker gezond in de buitenlucht, vrij van prikkels en stress.
Bos beschermen
Variatie voor de toekomst
Nederland heeft niet veel bos, zeker als je het vergelijkt met andere Europese landen.Maar er zijn wel veel plekken met bos en de variatie in soorten bos is heel groot.
Bos in Europa (aantal m2 per inwoner per land)

Bos in Nederland (aantal hectare per provincie)

Een bonte verzameling
Nederland kent een bonte variatie van boomsoorten. Hier zie je de verdeling van soorten.




Essentaksterfte
Er dreigt een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Staatsbosbeheer beheert ruim 4.600 ha essenbos waarvan een groot deel is aangetast. Meer over essentaksterfte
Steeds meer bos, steeds meer variatie
Variatie in soorten bomen is belangrijk voor een veerkrachtig bos. We werken in ons beheer aan verjonging en variatie.

Natuurbos en multifunctioneel bos
Niet alles kan overal, daarom legt Staatsbosbeheer accenten. We beheren een derde van de bossen vanwege hun waarde voor de Nederlandse natuur en cultuurhistorie. Dit zijn de bijzondere parels, waar natuur en cultuur voorop staan. In de andere bossen ligt het accent op houtproductie of recreatie, dat noemen we multifunctionele bossen, want ook daar is natuur belangrijk.

Bos in de toekomst: genenbank
Het bos is ontzettend belangrijk om ook in de toekomst de biodiversiteit te verzekeren. Oer-Nederlandse bomen en struiken zijn daar een onderdeel van. Omdat ze landelijk worden bedreigd hebben we er een verzameling van aangelegd, de genenbank. We winnen er zaden en waarmee nieuwe bomen en struiken worden gekweekt voor het toekomstige bos. We hebben momenteel 60 á 65 soorten bomen en struiken in de genenbank Roggebotzand.
Hout benutten
Duurzame productie
Productie is onderdeel van goed beheer. Verkoop van hout uit Nederlandse bossendraagt bij aan het behoud van diezelfde bossen. Bovendien: iedere boom, ook als die
voorbestemd is om geoogst te worden, maakt schone lucht.
1 kuub hout per Nederlander
Iedere Nederlander verbruikt 1 m3 hout per jaar. Dat hout wordt gebruikt voor papier, bouwmateriaal en verwarming. 10% van dat hout komt uit ons eigen land, de rest uit het buitenland.

bron: Probos / CBS

Er groeit meer dan er geoogst wordt
Staatsbosbeheer oogst gemiddeld zo'n 300.000 kuub hout per jaar. We opereren duurzaam. Dat betekent uiteraard dat we onze voorraad met beleid beheren. We zorgen er voor dat we minder hout oogsten dan er in het bos bij groeit. Gemiddeld wordt er per jaar 74% van de totale bijgroei in multifunctioneel bos geoogst. Omdat we op deze manier werken, hebben al onze producten het FSC®-keurmerk voor duurzaam bosbeheer.
Hoeveel % van de oogst gaat naar welke toepassingen:

Hollands hout® en andere producten
Hollands hout® is ons eigen houtmerk en staat voor duurzaam geproduceerd hout uit eigen land. We gaan voor de meest hoogwaardige toepassingen van hout en uiteindelijk wordt alles van een geoogste boom benut. De mooiste delen worden kwaliteitsbouwmaterialen, als alternatief voor materialen die geïmporteerd moeten worden. Daarnaast wordt er papier gemaakt van onze bomen. De delen van de boom die bij houtoogst overblijven worden gebruikt als biomassa in verschillende toepassingen van energie tot bioplastic. Meer over ®Hollands Hout.
De cijfers op deze pagina zijn bijgewerkt tot juli 2018.