Met een app dierenkaarten in het bos zoeken. Stimuleert dat kinderen om de natuur in te gaan of staat het juist de échte natuurbeleving in de weg. Wat zijn de voors en tegens van zo’n app volgens experts?
Voor mij is het een schrikbeeld als een deel van de nieuwe generatie opgroeit zónder te weten hoe mooi de natuur is.
Gebruik een app niet als afleidingsmanoeuvre bij klierige kinderen.
Tim: “Naar mijn mening is het voor ieder mens belangrijk om met enige regelmaat unplugged te zijn; om de kakofonie aan prikkels van het moderne leven even stil te zetten. In de natuur kun je zowel letterlijk als figuurlijk nog échte stilte ervaren. Ik vind dat een weldaad en neem mijn kinderen er graag in mee. Vinden ze dat áltijd leuk? Natuurlijk niet — ook míjn kinderen worden weleens moe, hangerig en vervelend als we erop uit trekken in de natuur. Dat hoort er nou eenmaal bij. Een app als afleidingsmanoeuvre, als een soort ‘eerste hulp bij klierige kinderen’, vind ik niet wenselijk. Láát die kinderen! Geef ze de ruimte om de natuur op hun eigen manier te beleven, laat ze zélf ontdekken hoe ze moeten dealen met vermoeidheid of verveling. Daar leren ze van. Ze gaan echt hun gang wel, daar hebben ze helemaal geen app of device voor nodig.”
Christian: “Ik ben zelf vader van 2 jongens die gelukkig ook zonder app graag de natuur in gaan. Het is niet zo dat ik mijn telefoon steeds in stelling moet brengen om ze geïnteresseerd te houden. Toch raadplegen we de app regelmatig als we in een natuurgebied zijn, want de dierenkaarten bevatten ontzettend veel leuke en leerzame weetjes. En vraag maar aan Albert Heijn en Freek Vonk: mensen vinden dat soort dieren weetjes nou eenmaal erg leuk. Wij ook. We gebruiken de app omdat we het leuk vinden, níet omdat we niet zonder kunnen. Het is allemaal niet zo zwart-wit, wat mij betreft.”