Groene Oren: Wart de hazelmuis

  • 06 augustus 2020
  • Podcast

In de podcastserie Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Luister naar het verhaal van Wart de hazelmuis: “En dan zeg ik, kom op jongens, dooreten. Die winterslaap komt eraan.”

De hazelmuis is een vliegensvlug muisje, dat vooral 's nachts leeft en uitsluitend in Zuid-Limburg voorkomt. Staatsbosbeheer doet er alles aan om het leefgebied van dit 'nachtaapje' veilig te stellen.

Wist je dat...

... de hazelmuis wel een kwart van zijn gewicht 'opvet' voordat hij in oktober in winterslaap gaat? 

Nachtdier en slaapmuis

Een hazelmuis kan zich uitstekend schuil houden, maar mocht je hem toch ontdekken, dan sta je oog in oog met een pluizig bruin muisje, met karakteristiek pluimstaartje en zwarte kraaloogjes. Hij is niet alleen klein - met zijn 6 tot 9 cm past hij met gemak in een handpalm - maar ook vooral 's nachts actief. De hazelmuis wordt ook wel 'aapje' genoemd. Het is namelijk een echte klimmer met zijn klauwtjes die wel wat van apenhandjes weghebben. Overdag slaapt hij in z'n nest in een boom of struik. In Nederland vind je hem alleen in Zuid-Limburg. In halfopen, zonnige bosranden met veel struikgewas. 

's Winters houdt hij een winterslaap. Dat doet hij op de grond, in een stevig, vorstvrij holletje, in de strooisellaag van de begroeiing. In het najaar eet hij zich tonnetje rond om een vetvoorraad aan te leggen voor de winterslaap. Hij komt dan zo’n 10 gram aan in totaal weegt hij dan zo’n 40 gram. Zijn menu bestaat voornamelijk uit bloemen, zaden, vruchten, kersen, insecten en natuurlijk (hazel)noten. Meer info: website zoogdierenvereniging 

Wat doet Staatsbosbeheer?

Vroeger kwam hij vaak voor in hakhout en langs bosranden. Maar sinds de traditionele hakhoutcultuur is gestaakt, heeft deze typische struikbewoner het moeilijk. De veranderingen in het bosbeheer verliepen sneller dan de hazelmuis kon bijbenen. Bovendien zijn volwassen hazelmuizen erg standvastig; ze verkassen niet makkelijk naar andere gebieden.

Staatsbosbeheer en partners doen er alles aan om het leefgebied van de hazelmuis te behouden en te herstellen. De hazelmuis houdt van zonnige bosranden en braamstruwelen. Daarom zorgen we voor gefaseerd bosrandebeheer. Dat betekent dat we om de 100 meter snoeien of kappen om de bosrand open te houden en ervoor te zorgen dat er niet al te veel schaduw ontstaat, want een bramenstruik is gevoelig voor schaduw. We doen dat van 1 december tot 15 maart, gedurende de winterslaap van de hazelmuis en vóór het vogelbroedseizoen. Speciaal voor de hazelmuis zijn er ook nieuwe struweelhagen aangelegd, ook wel 'hazelmuisplantsoen' genoemd. Zo kunnen we het leefgebied van de hazelmuis uitbreiden.