Purmerbos

Een jong bos met slingerende paadjes, avontuurlijke speelplekken en alle ruimte om lekker sportief bezig te zijn.

Werk in uitvoering

Vanaf begin augustus oogst Staatsbosbeheer hout in het Purmerbos. De werkzaamheden concentreren zich rond ingang de Populier (t.h.v. Westerweg 27). Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt enkele weken in beslag. Meerdere paden zullen voor de veiligheid worden afgesloten tijdens de werkzaamheden. Bekijk ter plaatse de aangegeven omleiding. Hondeneigenaren vragen we om hun honden aangelijnd te houden in de delen van het bos waar wordt gewerkt.

Veiligheid voorop

Staatsbosbeheer weegt zorgvuldig af welke bomen moeten worden verwijderd. In verband met de veiligheid is daarom besloten om de grote, zwakke populieren langs de paden weg te halen. Zo zal tijdelijk het kabouterbos afgesloten zijn en wordt er een deel van de parkeerplaats afgezet. Ook worden er dit jaar weer essen gekapt, vanwege de essentaksterfte. Begin 2018 planten we weer verschillende duurzame soorten loofbomen terug. Zo behouden we een mooi gemengd bos!

Dunning

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. Bij dunning halen we bomen weg om andere bomen meer ruimte te geven om verder te groeien. Bij verjonging maken we grotere open plekken. Daar gaan nieuwe, jonge bomen groeien en ontstaat een bos dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.

Nieuwe bestemming

Het hout van het Purmerbos heeft al een nieuwe bestemming. Het wordt onder meer gebruikt voor pallets, haardhout, vezelhout en de stadsverwarming van Purmerend. De opbrengsten van de  houtverkoop gebruikt Staatsbosbeheer voor het beheer van natuurgebieden.

Excursie

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de gratis excursie op zondagmiddag 23 juli 2017. Tijdens deze excursie geeft de boswachter uitleg over het bosbeheer in het Purmerbos. Geïnteresseerd? Meld je dan aan. Let wel: vol is vol!

Meer informatie

Lees meer over bosbeheer en houtoogst bij Staatsbosbeheer in het dossier Bos en hout.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten