Kromme Rijn

Kastelen, buitenplaatsen, kersenboomgaarden en knotwilgen. Een historisch landschap aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug.

Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het totale gebied is circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Daarnaast kon vanaf dit punt de strategische spoorlijn Utrecht-Arnhem onder vuur worden genomen. Het fort  is gebouwd tussen 1868 en 1875 en bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een groot terreplein (oefen- en paradeplaats). Door zijn bouwstijl en gaafheid is het fort historisch gezien uniek.

Natuur op het fort

Maar ook als natuurgebied is het van grote waarde. Vanwege zijn militaire functie was het Fort bij Rijnauwen tot 1977 hermetisch afgesloten. Hierdoor kreeg de natuur volop de kans zich te ontwikkelen. Er ontstond een schraal grasland met zeldzame bloemen en is een paradijs voor veel (bedreigde) planten en dieren. Zo zijn er 200 soorten planten als de orchidee,  korstmos en bijzondere paddenstoelen. Ook vinden dassen, vossen, reeën, buizerds, vleermuizen en ijsvogels er hun thuis.

Bezoek Fort bij Rijnauwen

Je kunt Fort bij Rijnauwen het hele jaar door bezoeken tijdens rondleidingen en evenementen. Speciaal voor kinderen komt Kapitein Dirk langs en zijn er spannende vleermuissafari's. De meeste activiteiten vinden plaats van april t/m oktober. Overzicht activiteiten

Het bunkerpad verbindt Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten met elkaar. Met de bunkerpad app krijgt deze wandeling een nieuwe dimensie.

Wist je dat

Fort bij Rijnauwen is een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Lees meer over forten en linies.

Gebied:
Kromme Rijn
Praktisch:
  • Rondleidingen in het fort: voor informatie en vragen stuur een mail naar fortbijrijnauwen@staatsbosbeheer.nl
  • Het fort is beperkt toegankelijk voor rolstoelen, vanwege de vele trappen en hoogteverschillen.
  • Honden (m.u.v. hulphonden) zijn niet toegestaan.
  • Voor P-plaatsen in de buurt van het fort zie kaartje op TheehuisRhijnauwen.nl.
  • Het is ook mogelijk om te vergaderen in Fort bij Rijnauwen. Het voormalig Vredeskruithuis, met prachtig uitzicht over het fort, is geschikt voor groepen tot 25 personen.
  • Botenverhuur De Rijnstroom in Utrecht verhuurt kano’s voor een tocht naar Fort bij Rijnauwen.
  • Rederij Schuttevaer verzorgt van mei tot oktober vaartochten tussen Utrecht en het fort.
  • Op een paar wandelminuten afstand van het fort liggen Theehuis Rhijnauwen, met een terras aan de Kromme Rijn, en restaurant De Veldkeuken.
Fort bij Rijnauwen
Vossegatsedijk 3-5
3981 HS Bunnik
Naar startpunt
Fort bij Rijnauwen Fort bij Rijnauwen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten