Daar ga je voor op de knieën

In een winters loofbos zit geen blad meer aan de takken. Toch is er nog veel groen te zien; juist nu trekken mossen alle aandacht.

Ongeëvenaarde schoonheid van mossen

Bomen imponeren, bloemen ontroeren, maar mossen ziet bijna iedereen over het hoofd. Dat is helemaal onterecht. Wie ervoor op de knieën gaat, wordt namelijk beloond met een ongeëvenaarde schoonheid.

20.000 soorten

Het ene mos is het andere niet; er zijn ruim 20.000 soorten beschreven, waarvan in Nederland meer dan 600. Grofweg worden mossen ingedeeld in 3 categorieën: bladmossen, levermossen en een daaraan verwante kleine groep: hauwmossen.

Korstmos is eigenlijk geen mos

Korstmossen (lichenen) zijn buitencategorie: het meest opvallende deel van de korstmossen bestaat namelijk uit een schimmel. Ingebed in het schimmelweefsel leven eencellige algen. De algen zorgen voor fotosynthese, de schimmel voor structuur, bescherming en houvast: het schoolvoorbeeld van symbiose.

Ontwaking

Een belangrijke troef van mossen is dat ze – anders dan je zou verwachten – goed tegen droogte kunnen. Bij volledige uitdroging gaan ze op de slaapstand. Een beetje water is genoeg om ze daaruit te laten ontwaken.

Zelf los met mos

Op je knieën door de Strabrechtse heide ontdek je mossen én korstmossen, zoals rood bekermos en ezelspootje. In het Bargerveen in Veenland kun je wel 20 soorten veenmos vinden, waaronder het unieke vijfrijig veenmos. Ook gaaf: de felgroene klauwtjesmostapijten langs wandelroutes in het donkere Speulderbos. Of wat dacht je van heuse ‘mosterrassen’ op landgoed Elswout?