Contact

De wolf terug op Nederlandse bodem

Na 150 jaar afwezigheid lijkt de wolf weer terug te zijn in onze natuur.

De comeback van de Nederwolf

"Nee joh, er komen helemaal geen wolven voor in Nederland." Zo kon je vroeger een kind nog sussen als Roodkapje iets te veel indruk had gemaakt. Maar dat klopt niet meer. Na 150 jaar afwezigheid lijkt de Nederlandse natuur een roofdier rijker.

Meer weten? Neem een abonnement op Staatsbosbeheer magazine. Dan ontvang je naast je abonnement gratis de wintereditie met een uitgebreid verhaal over de wolf.

Word abonnee

De wolf in Nederland

In 2015 werd voor het eerst weer een (levende) wolf gesignaleerd in Nederland. Sindsdien neemt het aantal meldingen gestaag toe. Het totaal aantal wolven dat tot nu toe in 2018 in ons land werd gesignaleerd staat op 10: 6 wijfjes en 4 mannetjes.

Lees het laatste nieuws

Territorium

Bert Versluijs, boswachter Drentse Hondsrug: “Wolven zijn niet erg kritisch qua territoriumkeuze; ze hebben geen paradijselijke wildernis nodig om zich te vestigen. Ook in cultuurlandschap kunnen ze prima overleven, als er maar voldoende rustige plekken zijn om hun jongen groot te brengen.”

Wolf gespot

Door zijn goede schutkleur en natuurlijke angst voor mensen, is de kans klein om daadwerkelijk een wolf te spotten. Mocht je tot de gelukkigen behoren, meld dat dan snel, met een zo nauwkeurig mogelijke aanduiding van de locatie, op de website van expertisecentrum Wolven in Nederland.

Meld een wolf

Meer van Staatsbosbeheer?

Dit artikel stond in de zomereditie 2019 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview wintereditie 2018

Word abonnee