Contact

Waterbloemen

Wetenswaardigheden over bloeiende flora in het water.

Pronken in de plomp

Onder het spiegelende en golvende wateroppervlak bevindt zich een wondere plantenwereld. Vaak belemmert het water ons het zicht daarop. Gelukkig pronken sommige waterplanten juist bóven water met hun mooiste deel: de bloem.

Meer weten? Neem een abonnement op Staatsbosbeheer magazine. Dan ontvang je naast je abonnement gratis de zomereditie met een uitgebreid verhaal over waterbloemen.

Word abonnee

In den beginne

Het leven op aarde is begonnen in het water. Planten waren er eerder dan dieren en veroverden ook als eerste het land, in de vorm van algen. Eenmaal op het droge ontstonden de eerste bloemplanten, met meeldraden en stampers. Sommige bloemplanten zijn vervolgens weer naar het water teruggekeerd, net als dat in het dierenrijk gebeurde.

Ademhalen

Omdat ademhalen in water veel minder soepel gaat dan in lucht, brengen veel waterplanten enkele delen bóven water. Denk maar aan de drijvende bladeren van de gele plomp of de waterlelie. Waar op het droge alle planten ademhalen met huidmondjes ónder het blad, zitten die bij drijvend blad bovenóp. Revolutionair!

Bestuiving

De meeste waterplanten planten zich ook (en vooral) ongeslachtelijk voort; er breken stukjes van de plant af die wegdrijven en elders wortelen. Waterplanten die hun bloemen door insecten laten bestuiven zoeken het boven het wateroppervlak. Hoornblad bloeit juist ónder water. Het stuifmeel verspreidt zich op goed geluk, net als bij windbestuiving.

Dobberen

De bestoven bloemen groeien uit tot vruchten met zaden. Bij de gele plomp zien die vruchten eruit als kruikjes. Ze functioneren als een drijvende fles die de zaden naar een nog onbekende bestemming voert. Veel waterplanten maken drijvende zaden die na een tijdje zinken, om daarna pas te ontkiemen. Soms dobberen ze meer dan een jaar rond.

Meer van Staatsbosbeheer?

Dit artikel stond in de zomereditie 2019 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview zomereditie 2019

Word abonnee